Orvosmeteorológia

Magyarországon mintegy 450 ezer embert érinthet a betegség– évente 20 ezer új beteget diagnosztizálnak. Itthon 15-30 ezer ember szenved az életminőséget jelentősen befolyásoló súlyos asztmától. Az asztma világnapjára minden május első keddjén kerül sor.

Évente egy közepes méretű városnyi, azaz 15-20 ezer új beteggel bővül az asztmában szenvedők száma, pedig már ma is mintegy 300 ezer diagnosztizált beteg él hazánkban, és feltehetően további 150 ezer ember életét nehezíti meg a betegség – hívták fel a figyelmet tüdőgyógyász szakorvosok az asztma világnapján. A szakemberek szerint nagy problémát okoz az a világjelenség, hogy a betegek kb. 50%-a nem használja rendszeresen az asztmagyógyszereit - pedig ezek hazánkban 90%-os állami támogatással elérhetőek. Asztmában az esetek többségében tünetmentes időszakban is folyamatosan alkalmazni kell a megelőző gyulladásgátló terápiát. A mintegy 15-30 ezer súlyos asztmában szenvedő hazai beteg egy részének a korszerű biológiai terápia jelenthet megoldást.

Az asztma világszerte az ismert és gyakori nem fertőző betegségek közé tartozik, az Egészségügyi Világszervezet, a WHO 300 millióra becsüli a betegségben szenvedők számát, hozzátéve, hogy 2025-ig további 100 millió új betegre számítanak.  

Az asztma világnapjára minden május első keddjén kerül sor, a Global Initiative for Asthma (GINA, Globális Asztma Kezdeményezés) szervezésében – a szervezet célja, hogy felhívja a figyelmet a betegségre.  Hazánkban a világnapi rendezvényekhez kapcsolódóan június 1-jén az Állatkertben lehet légzésfunkciós vizsgálaton részt venni.