Orvosmeteorológia

Szeretettel meghívjunk Önt az áttétes mellrákról szóló rendezvényünkre, melyet 2018. március 19-én, hétfőn rendezünk a Győr nevű hajón.

Az emlőrák világszerte a nők leggyakoribb daganatos betegsége, publikált adatok szerint a fejlett világban minden 8. nőnél várható emlőrák kialakulása élete során. Magyarországon évente közel 8.000 új emlőrákos megbetegedés fordul elő. Hazánkban európai viszonylatban a megbetegedésekhez képest rosszabbak a halálozási adatok. „A mai fejlett orvostudománynak köszönhetően nagyon sokukat meg lehetne menteni” – mondja Bánfi Ildikó, az Egészség Hídja Összefogás partnere, gyógyult beteg.

Az emlőrákkal kezelt betegek közel 30%-ánál a későbbiekben előrehaladott vagy áttétes betegségként kiújul az emlőrák, ami évente megközelítőleg 1200 nő, vagyis minden évben átlagosan ennyi emlőrák betegségből alakul ki áttét. A metasztatikus emlőrák mortalitása igen magas, hazánkban évente körülbelül 2200 nő hal meg a betegség következtében. Naponta átlagosan 5 magyar nő. Az áttétes emlőrák nem gyógyítható betegség, a kezelés célja itt a betegség előrehaladásának késleltetése,  az életminőség megtartása vagy javítása, a tünetek kezelése.

„Az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen azt kéri, hogy az áttétes emlőrákkal küzdő betegek életének jó minőségben történő, a lehető leghosszabb megéléséhez a magyar mellrákos betegek kapják meg a lehetőséget, amit a legkorszerűbb gyógyszerek biztosítani tudnak.” – mondta Jó Marianna, az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen vezetője. „Jelenleg Magyarországon korlátozottan, egyedi méltányosság keretében érhető el számos új terápia. A betegségben érintettek jelentős része 65 évnél fiatalabb, aktívan dolgozó családanya, akik számára az innovatív terápiákkal több év progressziómentes túlélést, és sokkal kedvezőbb mellékhatásokkal jó életminőséget lehetne fenntartani. Ezeknek a nőknek szükségük van a magyar társadalom szolidaritására.”

Az áttétes rákbetegek problémáihoz szorosan kapcsolódik az, hogy sokszor nem elég hatékonyan működik a betegirányítási rendszer. Egy hatékonyabban működő rendszer tudna segíteni a betegségek korai diagnosztizálásában és a gyógyulási folyamat minél hamarabbi megkezdésében, hogy kevesebb nőt veszítsünk el emlőrák miatt. Van jó gyakorlat: Kaposváron működik hatékony betegirányítási rendszer, amelyhez hasonlóan az ország minden onkológiai centrumában időt és életet lehetne nyerni.

„Az emlőrákos nőket gyógyító orvos szakmák egyetértenek abban, hogy többet kell foglalkozni az áttétes betegség témájával, és a lehető legtöbbet megtenni azért, hogy időt nyerjünk azok számára, akiket ez a súlyos élethelyzet érint.” – mondta Jó Marianna „Minden olyan alkalom, mint ez a mai rendezvény lehetőség arra is, hogy felhívjuk az egészségesek figyelmét a szűrések, a figyelmeztető jelekre való megfelelő reagálás, az onkológiai éberség fontosságára. Mindannyiunk felelőssége, hogy egészségesek maradjunk, illetve egy kialakuló betegség esetében minél hamarabb a gyógyulás útjára lépjünk.”

Az Egészség Hídja Összefogás 2018. március 19-én a Győr nevű hajón (Vigadó tér 2., V-ös móló) 14.00-17.00 óra között tart a betegeknek szóló hiánypótló előadásokból álló rendezvényt, melyen fontos információkat lehet megtudni az áttét kialakulásának folyamatáról, az áttétek valószínűsíthető tendenciáiról és a fájdalomcsillapításról. A program végén a hajó tesz egy kört a Dunán, miközben a résztvevők a Parlament előtt lila, zöld és kék lufikat engednek fel, amely három szín együtt az áttétes mellrák betegség nemzetközi jelképe.

Időpont: 2018. március 19, hétfő, 14.00 – 17.00 óra

Helyszín: Győr hajó, 5-ös móló, Vigadó tér 2.; megközelíthető a 2-es villamos Vigadó téri megállójából, illetve az Intercontinental Hoteltől.

A rendezvény előadásai alatt 14.00-16.00 óráig a hajó a mólón állomásozik, majd 16.00-17.00 óra között tesz egy kört a Dunán, miközben színes lufikat engedünk fel a Parlament előtt, felhívva a figyelmet az áttétes emlőrákkal élő magyar nők problémáira.

A részletes programot ide kattintva tekintheti meg

(Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen)