• Országos Érszűkület Nap - 2018. március 22-én


    Idén már ötödik alkalommal rendezi meg a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság a magyarországi Érszűkület Napot az európai „PAD and Vascular European Days” kezdeményezés részeként.

    Az érszűkület Magyarországon hozzávetőlegesen 400.000 embert érint. Az ezzel kapcsolatos problémák az elmúlt évben többször is reflektorfénybe kerültek, többek között a magyarországi magas amputációs adatok okán.

    Az alsó végtagi verőérszűkület sokáig felismerés nélkül maradhat, részben a csak e betegségre jellemző tünetek hiánya, részben a hasonló tüneteket produkáló egyéb megbetegedések miatt.

    Az alsó végtagi érszűkület legfontosabb kockázati tényezői a kor, a magasvérnyomás-betegség, a magas koleszterin szint és a cukorbetegség, de a kialakulás kockázata kapcsolatban áll az életmóddal (pl.: dohányzás, mozgásszegény életmód, helytelen táplálkozás), valamint örökletes tényezők is szerepet játszhatnak.

    A nemzetközi kampány az idei évben külön figyelmet szentel a dohányzásnak, mint az egyik legfontosabb módosítható kockázati tényezőnek.

    A szervezők 2018. március 22-én 11 és 17 óra között 6 helyszínen egész napos orvosi tanácsadással, tájékoztató kiadványokkal, rizikófelmérő tesztekkel, és a betegség megállapítására szolgáló boka/kar index méréssel, valamint pulzusönvizsgálat-oktatással várják majd az érdeklődőket. Idén külön figyelem irányul a dohányzásra, a dohányzásról történő leszokás jelentőségére.

    A rendezvényeken minden érintettet és érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők!

    Az ingyenes tanácsadás és szűrővizsgálat helyszínei:
     

    Budapest

    Corvin Plaza

    1083 Budapest, Futó utca 37-45.

    Szeged

    Szeged Plaza

    6724 Szeged, Kossuth Lajos sugárút 119.

    Debrecen

    Debrecen Pláza

    4026 Debrecen, Péterfia u. 18.

    Pécs

    PTE - Janus Pannonius Klinikai Tömb

    7624 Pécs, Ifjúság útja 13.

    Győr

    Győr Plaza

    9024 Győr, Vasvári Pál út 1/a

    Miskolc

    Miskolc Plaza

    3525 Miskolc, Szentpáli utca 2-6.


    (Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság)