• Véradókamion jön a Mihály-napi hősökhöz


    A kamionok rajongóinak különleges élmény, hogy a Magyar Vöröskereszt véradókamionjában adhatnak vért a Mihály-napi nagyvásáron október 7-én és 8-án. Ám biztosan értékelik azt is, hogy fűtött, kényelmes helyen nyújthatják segítő karjukat.

    Gondoljon azokra, akiknek most vérre van szükségük! – emlékeztetik a Mihály-napi nagyvásárra látogatókat a Magyar Vöröskereszt Debrecen Területi Szervezetének véradószervező önkéntesei és munkatársai. A vérkészletek biztonságos szinten tartása miatt fontos, hogy aki teheti, szakítson egy kis időt vásározás közben arra, hogy vért adjon. A teljes vért ugyanis semmi sem pótolja, operációknál és kezeléseknél.

    A Magyar Vöröskereszt véradókamionja a Békessy Béla utcai kereszteződésnél parkol, és megnyitja ajtaját a mindennapok csendes hőseinek október 7-én 9.00.00-18.00 óra között, majd október 8-án 10.00-től 17.30-ig. Ki itt belép, felhagyhat attól való aggodalmával, hogy milyen idő lesz a hétvégén: a speciális teherautóban fűtött, légkondicionált térben, kényelmesen adhat vért. Sőt, a kamionrajongóknak önmagában is különleges élményt ígér a speciális jármű.

    Játék, szűrés, jó szó

    A gyermekek és a többi családtag sem unatkozik addig, míg a véradókorúak (a 18-65 év közöttiek) véradományukkal segítenek ismeretlen embertársaiknak. A kamion mellett a vöröskeresztes sátorban kreatív, fejlesztő játékokkal, totókkal és egyéb vidám feladatokkal várják a kicsiket. A felnőtteket szűrésekre – vérnyomás-, vércukor-, testzsírarány-vizsgálatra – invitálják, és az egészséges életmódról tájékoztatják őket.

    Véradó? Egészséges!

    A véradást regisztráció előzi meg, ehhez szükség van a jelentkező személyi igazolványára, lakcím- és TAJ-kártyájára. A vöröskeresztes véradószervezők kérik a donorokat, hogy egyenek és igyanak a napszaknak megfelelően a véradás előtt és után.

    A véradáson levett 4,5 deciliter vér komoly egészségügyi szűréseken esik át, köztük más körülmények között költséges vagy ritka vizsgálatokon (többek közt HIV-, hepatitis B-, hepatitis C-, luesz-, szifiliszteszteken).

    (Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete)