Orvosmeteorológia

Komoly betegség, amelyet az orvosok 1 százaléka ismer fel. Budapesten rendezik a hólyagfájdalom szindróma kutatók nemzetközi szervezetének (ESSIC) 2017-es találkozóját szeptember 21-23 között.

A hólyagfájdalom szindróma az egyetlen olyan betegség ma Magyarországon, amely csak az esetek 1-2%-ában kerül diagnosztizálásra. Rendkívül kínzó tünetekkel jár: a folyamatos, égető hólyag- és húgycsőfájdalom és a napi akár ötven-hatvanszori vizelés rövidtávon az életminőség súlyos romlásához, depresszióhoz, sőt öngyilkossághoz vezethet. Az esemény elnöke, a téma egyik kiemelkedő magyarországi szakértője dr. Lovász Sándor, a Rózsakert Medical Center urológus szakorvosa. Véleménye szerint a legújabb gyógymódok megtalálása mellett az is elengedhetetlen, hogy a különböző szakterületeken dolgozó orvosok megismerjék a betegséget és összefogjanak a gyors diagnózis és hatékony kezelés érdekében. A szakmai konferencia kiváló lehetőség erre.

A becslések szerint ma körülbelül 20 ezer embert érinthet a hólyagfájdalom szindróma Magyarországon. Pontos számot nem lehet tudni, mivel hazánkban egyelőre igen aluldiagnosztizált betegségről van szó, eddig mindössze pár száz esetet azonosítottak. A tudományos körökben IC/BPS (interstitial cystitis/bladder pain syndrome) néven ismert betegség jellemzően erős hólyagtáji vagy húgycső fájdalommal jár, amely a hólyag telítődésére fokozódik és gyakori vizelési ingerrel párosul. Nem ritka, hogy az ebben a betegségben szenvedők naponta akár harmincszor ürítik a hólyagjukat, az éjszakai órákban 15-20-szor. Ez hosszútávon nagymértékben rontja az életminőséget: az érintettek képtelenek rendesen kipihenni magukat, ami a folyamatos fájdalommal és az igen gyakori vizeléssel párosulva korlátozza a munkaképességet, és gyakran a munkahely elvesztéséhez vezet. A húgycső- és hüvelyi fájdalom a házaséletet teheti lehetetlenné.

Megfelelő kezelés hiányában az erősödő tünetek akár a családi és baráti kapcsolatokat is tönkretehetik. Érthető ezek alapján, hogy az érintettek körében rendkívül gyakori a depresszió és 70%-kal magasabb az öngyilkosságok aránya. A krónikus, nem baktériumok által okozott gyulladás idővel a panaszok fokozatos súlyosbodásához, hosszú évek múltán akár a hólyag teljes zsugorodásához is vezethet. Nagyon fontos tehát, hogy minél többen tisztában legyenek a betegség tüneteivel és az érintettek mielőbb megkapják a szükséges orvosi ellátást. A kezelésnek köszönhetően ma már eredményesen csökkenthető a fájdalom és a kínzó tünetek, de sok esetben akár hosszú ideig tartó teljes tünetmentesség is elérhető.

„A hólyagfájdalom szindróma diagnosztizálása nem egyszerű, ugyanis nincs egyetlen olyan tünet vagy vizsgálati lelet, ami egyértelműen bizonyítaná a betegség jelenlétét. Keletkezésében bakteriális fertőzés nem játszik szerepet, de a nyákréteg elégtelensége hajlamosíthat gyakran visszatérő húgycső- és hólyaggyulladásra, így nem egyszer ezek hívhatják fel a figyelmet a háttérben meghúzódó hólyagfájdalom szindrómára. Az alhasi panaszokkal érkező pácienseknél gyakran prosztata-betegségekre, illetve nőgyógyászati eredetű problémákra gyanakodnak az orvosok. A negatív vizeletlelet után sok kollégában felmerül, hogy a páciens csak szimulál, illetve, hogy a panaszok mentális eredetűek, és pszichológushoz irányítják őket. A betegség diagnosztizálása a panaszok felvételét követően egy részletes szűrővizsgálat-sorozattal kezdődik. Fontos, hogy a diagnózis felállításához minden, hasonló tünetekkel járó betegség lehetőségét ki kell zárni. Ilyenek lehetnek a gyulladások, bakteriális fertőzések, hólyagkövek és a daganatok. A pontos diagnózishoz bizonyítani kell a hólyagnyálkahártya nyákbevonatának elégtelenségét. Ez néhány éve még fájdalom-kiváltáson alapuló kálium teszt segítségével történt, azonban mára már ennél korszerűbb, fájdalmatlan megoldások állnak rendelkezésre.” – mondja a dr. Lovász Sándor.

A konferencia célja, hogy a terület szakemberei bemutassák és megvitassák a legújabb kutatási eredményeket és kezelési módszereket. Dr. Lovász Sándor szerint a legfontosabb küldetés, hogy a lakosság és az orvosok is megismerjék a betegséget. Ehhez az orvosok minél szélesebb körű tájékoztatása és továbbképzése szükséges, és itt nemcsak az urológusokról van szó, hanem háziorvosokról, nőgyógyászokról, pszichológusokról is. Nagyon fontos emellett, hogy a kezeléseket egyszerűbbé, könnyebben elérhetővé és megfizethetővé tegyék a betegek számára. Meggyőződése, hogy a remélhetőleg egyre nagyobb számban diagnosztizált beteg ellátásában egyre nagyobb szerepet fog játszani a jövőben a betegek önkatéterezése és a hólyag önkezelése, aminek elsajátításához oktatási programot szervezett a Rózsakert Medical Center és fejlesztés alatt áll egy önkatéterezést segítő gyógyászati segédeszköz is.

Dr. Lovász Sándor a konferencia elnökeként elmondta: „Magyarország sajnos jó példa arra, hogy milyen kis arányban kerül felismerésre a betegség, és hogy hiányzik az együttműködés az urológusok, nőgyógyászok és háziorvosok között. Biztos vagyok benne, hogy Budapest megfelelő helyszíne lesz ennek a kihívásokkal teli konferenciának és az egészségügyi szakemberek új és inspiráló ötleteket hoznak majd.”

J. J. Wyndaele, az ESSIC (a hólyagfájdalom szindróma kutatóinak nemzetközi szervezete) elnöke így nyilatkozott az eseményről: „Sok fejlődés történt a világban a krónikus medencefájdalom és a hólyagfájdalom szindróma területén. Számos új kezelési mód áll kutatás alatt és a kiterjesztett klinikai tanulmányokból is sokat tanul a szakma. A legtöbb ezek közül megvitatásra kerül a konferencián.”

Az esemény helyszíne a Magyar Tudományos Akadémia, ahova a világ minden tájáról érkeznek a téma szakértői, akik előadások és kerekasztal-beszélgetés keretében osztják meg egymással a legújabb tudományos eredményeket. 

Rózsakert Medical Center

A Rózsakert Medical Center (RMC) 2001-ben alakult. Mára világszínvonalú műszerezettséggel, 58 orvosi szakterületen, 1000 négyzetméteren, 100 orvoskollégával dolgoznak együtt, lefedve a járóbeteg-rendelés teljes spektrumát. A rendelőben a legmagasabb képzettségű orvosok gyógyítanak, akik szinte kivétel nélkül hosszabb, rövidebb ideig külföldön is szert tettek klinikai gyakorlatra. Az RMC olyan komplex diagnosztikai (vizsgálati) módszereket és köztük olyan különleges szolgáltatásokat kínál, amelyet ma még Magyarországon csak néhány vezető intézményben alkalmaznak. Egyik kiemelt téma a hólyagfájdalom szindrómában szenvedő betegek komplex ellátása, e betegség diagnosztikájának és kezelésének kutatása.

További információt a Rózsakert Medical Center honlapján ide kattintva talál.

(Rózsakert Medical Center (RMC))