• Ezerarcú autizmus - „Az autonómia és az önrendelkezés felé.”


    Fotókiállítás hívja fel a figyelmet az autista személyekre a világnapon. Április 2-án tartják az Autizmus Világnapját, amelyet 2007-ben az ENSZ határozatával hivatalosan is világnappá nyilvánított. Az ENSZ idei felhívásához csatlakozva az Autisták Országos Szövetsége felhívja a figyelmet az egyéni autonómia tiszteletére és az önrendelkezés jogára.

    A Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló egyezmény (CRPD) elismeri a fogyatékossággal élő személyek függetlenségéhez és autonómiájához való jogát (3. cikk). Az egyezmény kiemeli, hogy a fogyatékossággal élő személyeket másokkal azonos alapon, és az élet minden területén megilleti a jog- és cselekvőképesség.” (12. cikk).

    Az esélyegyenlőség, a hozzáférhetőség megvalósulása társadalmi felelősség, a társadalom minden egyes tagjának lehetősége, hogy tegyen egy lépést ÉRTÜK! Az autizmusról korszerű ismeretekkel rendelkezünk, melyek elsajátítása elengedhetetlen feltétele autista társaink társadalmi részvételének. Az Autisták Országos Szövetsége a 2017. április 2-i világnapon „Ezerarcú autizmus” kiállításával a veleszületett méltóság, az egyéni autonómia szellemiségének jegyében szeretné elősegíteni az autista személyek elfogadását, az emberi sokszínűség, különbözőség tiszteletben tartásával.

    A fotókiállításon Komka Péter, az MTI/MTVA többszörös különdíjas fotóriporterének optikáján keresztül ismerheti meg a közönség az öt autista fiatal egyéni élethelyzetét, különleges érdeklődési területeit és önállóságra való törekvését.

    Az Autizmus Világnapján, a „Ragyogj kéken!” kampány keretében világszerte kék fényben világítanak ki ikonikus épületeket, a londoni Big Bentől a New York-i Empire State Buildingig. Magyarországon a Szabadság-szobor mellett az ország számos városában is kapnak kivilágítást neves épületek. Magyarországon és szerte a világon, a statisztikák szerint minden 68. embert és az ő családját érinti az autizmus.

    Az autista személyek magyarországi érdekvédelmi ernyőszervezete, az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) és tagszervezetei országszerte tartanak rendezvényeket ezen a napon. Április 2-án több nagyvárosban is kék fényben ragyognak a legfontosabb középületek.

    Az AOSZ tagszervezeteinek eseményeiről itt találhat bővebb információt

    A fotókiállítás sajtótájékoztatóval egybekötött megnyitójának időpontja: 2017. március 31., péntek 9.00 óra

    Helyszíne: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, Korczak terem, 1051 Budapest, Nádor u. 22.

    A fotókiállítás 2017. április 13-áig megtekinthető.

    Az Autisták Országos Szövetségéről

    Az Autisták Országos Szövetségét (AOSZ) szülők alapították 1988-ban Autisták Érdekvédelmi Egyesülete néven. Az azóta eltelt csaknem harminc éves működése során az AOSZ meghatározó szereplője lett az autista emberek és családjaik érdekvédelmének. Mára több mint 90 szervezetet tömörítő országos ernyőszervezetté nőtte ki magát. Fő tevékenységei közé tartozik a szülősegítés, az országos közösség építése és támogatása, érdekvédelem, képzés, valamint tájékoztató kiadványok és hírlevelek kiadása.

    Facebook oldal    (Autisták Országos Szövetsége)