Orvosmeteorológia

Az alsó végtagok elvesztéséhez vezethet a későn észlelt érszűkület, mely kezdetben még tünetmentes. A Debreceni Egyetem Klinikai Központjában ingyenes szűréssel és nyílt nappal hívják fel a figyelmet a betegség veszélyeire március 16-án, az érszűkület világnapján.

Az érszűkület az érelmeszesedés egyik formája, mely az egyik legelterjedtebb civilizációs betegség. Kialakulásának legfőbb okai a dohányzás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, de szerepe van a mozgásszegény életmódnak és a helytelen táplálkozásnak is. A verőerek kóros elváltozása jellemzően az alsó végtagokban jelentkezik, de sokáig teljesen tünetmentes. Az érszűkület időben való felismerése azonban kiemelkedően fontos, hiszen a betegség akár a lábak amputációjához vezethet.

- Az érszűkület első jele a terhelés – járás, futás, biciklizés – közben jelentkező görcsös fájdalom a lábszárban. Ha ilyenkor, sőt már az első tünetek megjelenése előtt kiderül a probléma, akkor a folyamat jó eséllyel lassítható – hívja fel a figyelmet a szűrővizsgálat fontosságára Soltész Pál egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Angiológia Tanszékének vezetője. Az érelmeszesedés előrehaladtával a fájdalom már egyre kisebb terhelésnél is jelentkezik, majd nyugalomban is megjelenik. Legsúlyosabb esetben a keringési zavar következtében sebek alakulnak ki a végtagon.

- Ilyenkor az erek tágításával vagy keringés-helyreállító műtéttel tudunk segíteni a betegen, de ebben a késői szakban már gyakran elkerülhetetlen a végtag valamilyen szintű amputációja. A fő probléma az, hogy sok beteg későn jut az orvosi kezelés azon stádiumába, ahol még megmenthető lenne a lába – hangsúlyozza a professzor.

Hazánkban csaknem félmillióan szenvednek érszűkületben, de a betegség jóval több embert érinthet, ám sokan nem is tudnak róla. Soltész Pál szerint ez azért komoly gond, mert alsó végtagi érszűkület esetén a lábak veszélyeztetettsége mellett háromszor-négyszer gyakoribb az infarktus és a szélütés kockázata is.

A tanszékvezető kiemelte: az érszűkület kezelésében előrelépést jelent azoknak az új, hatékony gyógyszereknek a bevezetése, melyekkel növelhető a betegek járástávolsága. Speciális műszeres eljárással fokozható a kis erek vérkeringése és kezdeti eredmények vannak az ér újraképződését segítő sejtterápiás beavatkozásokkal is. A legfontosabb azonban továbbra is a megelőzés és a korai felismerés – fogalmaz a szakember.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központja erre kiemelt figyelmet fordít, így március 16-án 11 és 17 óra között ingyenes szűrővizsgálatokkal és felvilágosító programmal csatlakozik az Európai Érszűkület Naphoz. Az egyetem Angiológia Tanszékének munkatársai Doppler-vizsgálattal, boka-kar index méréssel, pulzusönvizsgálat-oktatással várják az érdeklődőket. Felső végtagi panaszok esetén, a kézujjakon a kis erek állapotát és funkcióját is megmérik a Klinikai Központ szakemberei.

A vizsgálatok az Auguszta Vaszkuláris Központ főépületének első emeleti laboratóriumában lesznek. A rendezvényen külön figyelem irányul a cukorbetegekre, akik diabétesz tanácsadáson is részt vehetnek. A Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság által támogatott programba a Debreceni Orvostanhallgatók Szövetsége is bekapcsolódik.

(Debreceni Egyetem)