Orvosmeteorológia

Hatodik alkalommal tartják meg idén Óbudán a Szabadidő, szeretem! elnevezésű ingyenes szabadidősport programsorozatot.

Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere elmondta, hogy a rendezvénysorozat egy tíz évvel ezelőtti népegészségügyi szűrésből nőtte ki magát, s évről évre egyre több embert mozgat meg. Hozzátette: az egészséges életmódra nevelés mellett a közösségépítés is céljuk a programokkal.

Csiki Attila, a szervező Óbudai Sport és Szabadidő Nonprofit Kft. cégvezetője arról beszélt, hogy a III. kerületi önkormányzat támogatásával megvalósuló Szabadidő, szeretem! sportesemény sorozat idén hat rendezvényből áll.

 

Az őszi programok közül a szeptember 14-i Óbudai Sportágbörze volt az első, amelynek keretében mintegy 30 kerületi sportegyesület mutatkozott be a nagyközönségnek. Ennek célja volt, hogy a helyi gyerekek megtalálják a nekik legalkalmasabb sportágat.

 

A Szabadidő, szeretem! programsorozat utolsó idei állomása október 7-én egy új típusú rendezvény, az Óbudai Terepfutó és Túra Fesztivál lesz, amely a természetjárást és a futást ötvözi, s ekkor az érdeklődőknek lehetőségük nyílik majd a nordic walking kipróbálására is.


Az egész idei rendezvénysorozat fővédnökének Rédli András olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok vívót nyerték meg, aki a sajtótájékoztatón egy couberteni idézettel hangsúlyozta a testmozgás fontosságát: "A sport minden nő és férfi öröksége, hiánya semmivel sem pótolható".

A programsorozat során jótékonykodhatnak is a résztvevők, akik ebben az évben adományaikkal az óbudai Családok Átmeneti Otthonát támogathatják.

 

A programsorozat korábbi állomásai:

 

Az első program március 25-én, a Budai-hegyekben sorra kerülő Óbudai Tavaszköszöntő Teljesítménytúrával indult. Ennek keretében a résztvevők három táv - 9, 14 és 22 km - közül választhattak. Április 22-és és 23-án került sor az ingyenes szűrővizsgálatokkal összekapcsolt Óbudai Futófesztiválra, itt két nap alatt nyolcféle távra lehetett nevezni, köztük félmaratonra is.


A sorozat május 20-án az Óbudai Családi Sportnap a Dunán elnevezésű programmal folytatódott, amely a kajak-kenu és az evezés megismerését tette lehetővé az érdeklődők számára. Június 10-én tartották meg a Tour de Óbudát, amellyel a szervezők a kerékpározásra mint környezetbarát közlekedési módra igyekeztek felhívni a figyelmet. A biciklisnapon az érdeklődők kedvező áron kerékpárokat is bérelhettek.

(MTI)