Orvosmeteorológia

Ön cukorbeteg? Ellenőrizze lábát minden nap! Idén, már negyedik alkalommal rendezi meg a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság a magyarországi Érszűkület Napot az európai „PAD and Vascular European Days” kezdeményezés részeként. Ebben az évben a Magyar Diabetes Társaság is csatlakozik az eseményhez. A két Társaság együttműködésének fő oka, hogy az alsó végtagi verőérszűkület és a cukorbetegség együttese rendkívüli mértékben fokozza az alsó végtagi fekélyképződés, valamint az esetleges végtagvesztés, az amputáció veszélyét.

Az érszűkület Magyarországon hozzávetőlegesen 400.000 embert érint. Az ezzel összefüggő problémakör az elmúlt időszakban többször is reflektorfénybe került, többek között a kimutatottan magas magyarországi amputációs adatok okán.

Az alsó végtagi verőérszűkület sokáig felismerés nélkül maradhat, részben a tünetmentes kórformák, részben a hasonló tüneteket eredményező megbetegedések miatt. A keringészavar kimutatásának jelentősége nem csak az alsó végtagi panaszokkal kapcsolatos. Az érintett betegek szív,- és érrendszeri kockázata (szívinfarktus, agyi keringészavar, keringési betegségen alapuló halálozás) rendkívül magas, így az érszűkület diagnózisának felállítása jelentősen befolyásolja a komplex megelőző terápiás stratégia kidolgozását.

Az alsó végtagi érszűkület kockázata a cukorbetegségen túl kapcsolatban áll az életmóddal (dohányzás, mozgásszegény életmód, helytelen táplálkozás), valamint az örökletes tényezők szerepe is felmerül.

A nemzetközi kampány az idei évben külön figyelmet szentel a cukorbetegek alsó végtagi panaszainak felismerésére, mivel az alsóvégtagi amputációk felét cukorbetegekben végzik. Az életmódváltás, a lábak ellenőrzése és a megfelelő időben elkezdett terápia jelentősen csökkentheti az alsóvégtagi amputáció kockázatát.

A szervezők 2017. március 16-án 11 és 17 óra között, 6 helyszínen, egész napos orvosi tanácsadással, tájékoztató kiadványokkal, rizikófelmérő tesztekkel és a betegség megállapítására szolgáló boka/kar index méréssel, valamint pulzusönvizsgálat-oktatással várják majd az érdeklődőket. Idén külön figyelem irányul a cukorbetegekre, akik diabétesz tanácsadáson is részt vehetnek az eseményen. Az ingyenes szűrővizsgálatok helyszínei:


Budapest

Corvin Plaza

1083 Budapest, Futó utca 37-45.

Szeged

Szeged Plaza

6724 Szeged, Kossuth Lajos sugárút 119.

Debrecen

Debreceni Egyetem - Angiológiai tanszék - Auguszta vaszkuláris központ

4032 Debrecen, Móricz Zsigmond út 22.

Pécs

PTE - Janus Pannonius Klinikai Tömb

7624 Pécs, Ifjúság útja 13.

Győr

Győr Plaza

9024 Győr, Vasvári Pál út 1/a.

Miskolc

Miskolc Plaza

3525 Miskolc, Szentpáli utca 2-6.


A rendezvényekre minden érintetett és érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők!

(Magyar Angiológiai és Érsebészeti TársaságMagyar Diabetes Társaság)