• Fiatalok tartanak jótékonysági divatbemutatót Szegeden


    Egészséges és gyógyulófélben lévő daganatos fiatalok részvételével tartanak jótékonysági divatbemutatót március elején Szegeden, az esten a középiskolások és egyetemisták saját tervezésű és készítésű ruháikat mutatják be.

    A Katolikus ház munkatársai évek óta megszervezik a Kapcsolódj be Te is! című programjukat azzal a céllal, hogy a fiatalok ne csak szemlélői, hanem alakítói is legyenek környezetüknek, és tegyenek a szociális nehézségek megoldása érdekében. A program első évében részt vevő diákok együtt maradtak, és tavaly először megszervezték a Csinosan a jó célért elnevezésű estet.

    Polyák Eszter, az egyik szervező a rendezvényről tartott csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, hogy a csoport tágabb környezetében is vannak daganatos beteg fiatalok, ezért választottak idei programjuk partnerévé egy olyan szervezetet, amely a reményteljes gyógyulás útját mutathatja meg a pácienseknek.

    A jótékonysági esten összegyűjtött adományokat a Zenével a Rákos Gyermekekért Alapítvány kapja. A civil szervezet munkatársai főként a szegedi gyermekklinika onkológiai osztályán fekvő, daganatos fiataloknak segítenek a betegség feldolgozásában, a fájdalmak enyhítésében. A beteg gyerekek zenepedagógus vezetésével közösen játszanak, gitároznak, a nagyobb gyermekek hangszert is kapnak. A gyerekek a kezelések után táborokban, hétvégi zenei foglalkozásokon tovább is fejleszthetik tudásukat, zenei ismereteiket.

    Bartyik Katalin főorvos elmondta, hogy az osztályon akár nyolc hónapig is kezelt gyerekeket nagyon nehéz lekötni. A zenés foglalkozásokon feltöltődnek, kikapcsolódnak, a foglalkozások nagyon sok pszichés terhet le tudnak venni a beteg gyerekekről.

    A divatbemutatón március 4-én este a Katolikus házban húsz öltözetet mutatnak be. A tűz inspirálta ruhák között lesznek mindennapi és alkalmi viseletek is. Az est programját az alapítvány gyógyulófélben lévő és egészséges tanítványainak gitárprodukciója, valamint flamenco tánc színesíti.

    A szervezők a pénzbeli adományok mellett a látogatóktól új, csomagolt játékokat várnak, amelyeket foglalkoztató szoba kialakításához használnak föl a klinikán.

    (MTI)