• Zongoraáriák: jótékonysági koncert az Operában


    Miklósa Erika szoprán, valamint Gyöngyösi Ivett és Berecz Mihály zongoraművészek lépnek fel október 24-én a Zongoraáriák című jótékonysági koncerten a Magyar Állami Operaházban.

    A jótékonysági est bevételét a Tűzoltó utcai gyermekklinika sebészeti műtőjének korszerűsítésére fordítják - közölte az intézmény hétfőn az MTI-vel.

    A koncerten Liszt Ferenc művei mellett Bartók Béla Zongoraszonáta és Három csíkmegyei népdal, valamint Bellini Norma című operájából a Casta Diva ária szólal meg. 

    Az Opera és az Őrzők Alapítvány ötödik alkalommal rendezi meg a Zongoraáriák című jótékonysági estet azzal a céllal, hogy a Tűzoltó utcai gyermekklinikán kezelt súlyos betegségben szenvedő gyerekek gyógyulási esélyeit a közösség összefogásának erejével is javíthassák, valamint a kultúra közösségformáló erejének eszközével is felhívják a figyelmet a segítségnyújtás fontosságára.

    A figyelemfelhívás szándékával először állnak ki közösen az Opera művészei a beteg gyermekekért, kedden 11 órától készítik el fotósorozatukat hivatalos közösségi oldalukra.

    Az Opera előtt kórházi ágyakat helyeznek el gyógyult gyermekek üzeneteivel, a betegeket pedig játékmackók helyettesítik. Az összefogáshoz az Opera igazgatói - Ókovács Szilveszter és Solymosi Tamás - mellett további művészek csatlakoztak, köztük Apáti Bence, Bajári Levente és Liebich Roland balettművészek, Bakos Kornélia, Cserhalmi Ferenc, Egri Sándor, Gál Gabi, Geiger Lajos, Mitilineou Cleo, Molnár Ágnes, Mukk József, Palerdi András, Sáfár Orsolya, Szerekován János, Zavaros Eszter, valamint Szinetár Miklós, Kováts Kolos és Berkes János örökös tagok.

    Az újonnan diagnosztizált daganatos és leukémiás gyerekek száma évente átlagosan eléri a 300 főt, mintegy 50 százalékukat a Tűzoltó utcai Gyermekklinikán kezelik. A professzionális szakmai felkészültségnek köszönhetően az érintett gyerekek csaknem 80 százaléka meggyógyul és teljes életet él. A klinika hivatalos alapítványa, az Őrzők Alapítvány kiemelt figyelmet fordít gyógyulási feltételeik és kórházi körülményeik javítására.

    (MTI)