• Lássunk tisztán! Ingyenes látásvizsgálat


    A Nemzeti Programbizottság a Jó Látásért idén a Látás Világnapja alkalmából számos programot szervez, hogy felhívja a figyelmet a látásvesztés megelőzésének és kezelésének fontosságára.

    A Látás Világnapját 2000 óta rendezik meg október második csütörtökjén. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet arra a tényre, hogy a vakság 80%-a megelőzhető, illetve gyógyítható. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vakságmegelőző Intézet (International Agency for the Prevention of Blindness, IAPB) globális kezdeményezést – „Vision 2020” – tett az elkerülhető vakság megelőzésre, amihez számos ország, közte Magyarország is csatlakozott.

    Magyarországon kimagaslóan nagy a vakok számaránya, és a területi egyenlőtlenségek is jelentősek, a lakosság arányában közel két és félszer több vak ember él vidéken, mint a fővárosban.

    A cukorbetegség a szerzett vakság egyik leggyakoribb oka, és az előfordulása folyamatosan növekszik. A jelenleg becsült kb. 750.000 fős cukorbeteg populációban 32.000 beteg vak vagy súlyos látássérült, és jelenleg évente további 1000 cukorbeteg veszíti el látását.

    A cukorbetegek látásvesztésére visszatérve a nemzetközi gyakorlat azt mutatja, hogy a diabeteses betegek megfelelő szűrésével megelőzhető a vakság.

    A másik teendő a már kialakult betegség modern kezelése.

    Végezetül fontos kiemelni, az elváltozások már tünetmentes állapotban is egy egyszerű és fájdalommentes ún. szemfenékvizsgálattal kimutathatóak. Az esetleges elváltozások időben történő feltárás esetén kezelhetők, a megfelelő eljárás mellett a vércukorszint megfelelő beállítása, valamint a megfelelő életmód mellett a súlyos látásromlás vagy végleges látásvesztés elkerülhető. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy AZ ESETLEGESEN ÉRINTETTEK ELMENJENEK A SZÜKSÉGES VIZSGÁLATRA! Óvja Ön is szeme világát!

    A Programbizottság több programot is szervez a Látás Világnapja alkalmából, többek között:

    Október 13-án 9-16 óra között ingyenes szűrővizsgálatot tart Gyöngyösön, a Jókai utca 11 szám előtt. A kezdeményezés keretében – számos egyéb szűrővizsgálat mellett – elsősorban a cukorbetegségben érintettek látásvizsgálatára helyezik a hangsúlyt szemész szakorvosok és szakdolgozók bevonásával. A helyszínen réslámpás szemvizsgálaton, valamint szemfenékvizsgálaton is részt vehetnek az érdeklődők.

    További információk: www.jolatasert.hu