• Mit okozhat a cigi és az alkohol? Őszintén a fej-nyakrákról!


    A szervezők várják a Kor Kontroll Társaság és az Országos Onkológiai Intézet nyílt napjára!

    Helyszín: 1122, Budapest, XII. kerület, Ráth György u. 7-9., 3. épület aula

    Időpont: 2016. október 10. 10:00 -15:00-ig

    A rendezvényre a belépés ingyenes!

    Egészségnapunk fő témája a fej-nyaki régiókban kialakuló rosszindulatú daganatok, már csak azért is, mert arányuk folyamatosan növekszik, ráadásul tájékoztatás híján: keveset tudunk róluk.

    Pedig az egyik legfontosabb kockázati tényező ellen védekezhetnénk, ha akarnánk! A szájüregi daganatos és a gégerákos betegek 75-80 százaléka cigarettázik! Rizikót jelent az alkoholfogyasztás is, a dohányosok és alkoholisták  körében 6-15-ször gyakoribb a szájüregi rákok előfordulása, mint azoknál, akik "csupán" az egyik káros szenvedély rabjai!

    És van még egy kockázati tényező. Michael Douglas, amerikai színész néhány éve torokrákjával állt a nyilvánosság elé. Nagyon sokáig azt lehetett hinni, hogy Douglas rákja azért alakult ki, mert erős dohányos volt és inni is szeretett. Amikor kórházba került, már azt suttogták, hogy inkább olyan függőség miatt, aminek köze van a szexhez. Aztán a színész őszintén kijelentette, hogy orális szex útján került a szervezetébe a HVP (humán papillomavírus), és ez okozta torokrákját. Tényleg okozhat szájüregi rákokat az orális szex és a HPV? Erre is válaszolnak a nyílt nap szakemberei.

    Érdemes hangsúlyozni, hogy a szájüregi daganatok és a gégerákok kialakulási esélye az életkor előrehaladásával növekszik, leggyakrabban 60 éves kor körül jelentkeznek. Férfiaknál kétszer olyan gyakoriak a szájüregi daganatok, mint nőknél, a gégerákok pedig négyszer gyakrabban fordulnak elő náluk, mint a nőknél! Ez a daganatcsoport sajnos a magyar férfilakosság körében a harmadik leggyakoribb daganatos halálok a tüdőrák, a vastag- és végbélrák után. Nemcsak Európában, de világviszonylatban is Magyarországon hal meg a legtöbb férfi és nő fej-nyak rosszindulatú daganatok miatt! A leggyakoribbak a szájüregi és a gégedaganatok, előbbiek az összes fej-nyaki daganat közel felét, utóbbiak egyharmadát teszik ki. 

    A terápia során komplex sebészi-sugár-gyógyszerkezelést alkalmaznak, az utóbbi évek eredményei viszont megerősítették a komplex onkoterápia második komponense, a sugárterápia központi szerepét a fej-nyakrákok kezelésében.

    A nyílt napon Kásler Miklós főigazgató vezetésével bemutatkozik az Országos Onkológiai Intézet Fej-nyak állcsont Rekontrukciós Plasztikai Sebészeti és Laser Sebészeti Osztálya, továbbá az intézet jól képzett - sőt, másokat is képző! - kiváló orvosai, többek között Boer András, aki 2001-ben vezette be Magyarországon a pajzsmirigyrák genetikai indikáció alapján végzett műtétjeit, Remenár Éva, aki 2002 óta tagja az EORTC Fej-Nyak Munkacsoportjának, osztályuk pedig az ott kezdeményezett klinikai vizsgálatok referencia centruma, Gulyás Gusztáv, aki az Európai Akkreditációs Bizottság által az európai plasztikaisebészszakorvos-képző hellyé akkreditált oktatás irányítója, és Takácsi Nagy Zoltán, a Magyar Sugárterápiás Társaság főtitkára.

    Interaktív rendezvényünkön a praktikus tanácsok mellett egészséges ételek receptjeivel is megismerkedhetnek, sőt meg is kóstolhatják őket, a Százszorszép Hastánc Klub tagjai pedig megmutatják, hogyan őrizhetik meg nőiességüket a mellrák műtéten átesett hölgyek.

    TERVEZETT PROGRAM

    10.00 Megnyitó és köszöntők

    Fővédnök: Dr. Szentes Tamás Országos Tisztifőorvos

    Prof. Dr. Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója

    B. Király Györgyi, a Kor Kontroll Társaság elnöke

    10.10-11.30  Mit kell tudni a fej-nyakrákokról, és megelőzésükről?

    Moderátor: B. Király Györgyi és Kásler Miklós

    Prof. Bánhidy Ferenc, az első magyar fej-nyaksebészeti osztály alapítója

    Dr. Boér András fül-orr-gégész-klinikai onkológus, osztályvezető főorvos

    Prof. Dr. Gödény Mária radiológus, osztályvezető főorvos

    Dr. Hitre Erika belgyógyász-klinikai onkológus főorvos

    Dr. Tóth Erika patológus szakorvos

    Dr. Takácsi Nagy-Zoltán onkoradiológus főorvos

    Dr. Remenár Éva centrumvezető főorvos

    11.30-11.50 Bemutatkozik a „Beszélni nehéz!” klub

    Vezeti: Dr. Mészáros Krisztina foniáter szakorvos

    Levetítjük a 2016. Hang Világnapjára készült videót, melyen a klub gége nélküli tagjai lépnek fel az Erkel Színházban


    11.50-12.50 A fej-nyaksebészet XXI. századi kihívásai, azaz megőrzés vagy csonkítás?

    Prof. Dr. Gödény Mária osztályvezető főorvos

    Prof. Dr. Borbély Katalin nukleáris medicina

    Dr. Boér András osztályvezető főorvos

    Dr. Zámbó Orsolya fül-orr gégész szakorvos

    12.50-13.50 Rekonstrukció a sebészetben

    Dr.  Remenár Éva centrumvezető főorvos

    Prof. Dr. Gulyás Gusztáv plasztikai sebész

    Dr. Koltai László belgyógyász, fül-orr-gégész

    13.40-14.20 Segíthetünk?

    Dr. Borbényi Erika onkológus főorvos

    Dr. Zoltánné Csorba Éva ápolási igazgató

    Dr. Szalai Márta diplomás osztályvezető  nővér

    14.20-14.40  Főzőklub a zöldségekről, avagy hogy készül a színes zöldségkavalkád...

    Vezeti: Bulla Bianka életmódtréner, a Kor Kontroll Társaság és a MOMOT receptversenyének egyik nyertese

    A sok-sok szín nemcsak gusztusossá teszi  ételeinket, ugyanis a fitotápanyagok sokféle, komplex egészségvédő hatással rendelkeznek. A citrom- és narancssárga színanyagok az éleslátást, az egészséges emésztést és kiegyensúlyozott immunműködést támogathatják, a máj kedvenc színe a zöld, a lilás-kékes zöldségek, gyümölcsök (lilahagyma, áfonya, lilakáposzta stb.) többek között gyulladásgátló, étvágyszabályzó hatásúak. Ez csupán néhány példa, a többit megtapasztaljuk, ha nemcsak nézzük, hanem esszük a színeket!

    14.40-15.00  Tombola

    Érdeklődőinket egész nap ingyenes szűrővizsgálattal várjuk!

    (Országos Onkológiai Intézet/Kor Kontroll Társaság)