Orvosmeteorológia

Ingyenes koncert az Élelmezési világnapra, Budapesten első alkalommal.

Helyszín: Budapest, Dürer Kert

Időpont: 2016. Október 14., 20:00

A belépés díjtalan.

Az estét a balkáni zenei motívumokat tradicionális hangzással ötvöző szerb jazz együttes, a Vasil Hadžimanov Band nyitja, majd őket követi a legkiválóbb hazai roma zenekarok képviselőit felvonultató Oláh Gipsy Beats az új lemez anyagával, aztán dj Jutasi keveri majd a lemezeket – így néz ki az október 14-i World Food Day (Élelmezési világnap) koncert programja.

Az ingyenes rendezvényt, melynek helyszíne a budapesti Dürer Kert, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) budapesti regionális irodája szervezi. Szerte a világon több mint 150 országban várhatók programok az Élelmezési világnap (október 16.) kapcsán, amely nap egyúttal a FAO alapításának napja is.

Az Élelmezési világnap egy fontos alkalom, hogy mindenkiben tudatosítsuk: képesek vagyunk felszámolni az éhezést egy emberöltő alatt, és mi lehetünk az a generáció, amely számára az éhezés ismeretlen fogalom.

„A világszerte megtermelt élelmiszer harmada kárba megy, miközben közel 800 millió ember éhezik,” hívta fel a figyelmet Sharon Lee Cowan, a FAO regionális irodájának kommunikációs vezetője. És ez csak egy az élelmezéshez kapcsolódó számos globális probléma közül.

A magyar kezdeményezésű világnap kiemelt témája idén a klímaváltozás. A leginkább rászorulók többsége a mezőgazdaságból él, ha a szélsőséges időjárás valahol lecsap, ők lesznek az elsők, akik negatív hatásaival szembesülnek.

„Az étkezés és az élelmiszerek, élelmiszer alapanyagok körül egyre nagyobb az érdeklődés,” mondta Cowan. „A FAO alapvetően technikai segítségre specifikálódott, gazdákkal, tudósokkal és döntéshozókkal dolgozunk együtt, hogy közösen találjunk fenntartható megoldást a legégetőbb élelmezési és mezőgazdasági problémáinkra. Mindez az Élelmezési világnapon csúcsosodik ki.

A koncert Facebook eseménye