• Versenyben az élet és egészség védelméért


    Élethű baleseti szimulációkban kell bizonyítaniuk tudásukat a Megyei elsősegélynyújtó verseny résztvevőinek Hajdúnánás fő terén május 11-én. A járókelőket nemcsak az életmentő fogások látványossága, hanem egészségnapi programok is várják.

    A Vöröskereszt életmentő tevékenységei Hajdúnánás központjában szólítják meg az érdeklődőket, járókelőket 2016. május 11-én a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének Élet- és egészségnapján. A programok középpontjában a Megyei elsősegélynyújtó verseny áll. A 9.00 órakor kezdődő fordulóban négy összetett, valósághű baleseti szimulációban kell elsősegélyt nyújtaniuk a csapatoknak, két állomáson elméleti tudásukat kell bizonyítaniuk. Összesen 15 csapat indul általános iskolás, gimnáziumi és felnőtt korosztályban. Mindannyian továbbjutottak a verseny területi fordulóin. A győztesek továbbjutnak a Felmenőrendszerű Országos Elsősegélynyújtó Verseny döntőjébe.

    Első az ember

    Amíg a verseny tart – 15 óráig – a járókelőket egészségsátrak várják szűrésekkel, tanácsadásokkal, egészség- és életvédelemmel kapcsolatos programokkal és gyermekfoglalkozásokkal. Az érdeklődők ellenőriztethetik vércukor-, vérnyomás-, koleszterinszintjüket, testtömeg-indexüket; információkat kaphatnak az egészséges életmódról. Felnőtt- és csecsemő-Ambun tanulhatják meg és gyakorolhatják az újraélesztést, kipróbálhatják a félautomata defibrillátort. A gyermekeket változatos játékok és szórakoztató baleset-megelőző rendőrségi foglalkozások fogadják.

    A Magyar Vöröskereszt 135. évfordulóját ünnepli, ifjúsági tagozata pedig 95 éves idén. A kettős évforduló alkalmából a Vöröskereszt történetével, és az alapító életével is megismerkedhetnek az érdeklődők az egyik sátorban.

    Véradás

    Életet is menthetnek a hajdúnánási rendezvény látogatói, hiszen véradásra invitálják őket a szervezők reggel 8 és 17.30 között a Magyar Vöröskereszt Hajdúnánás Területi Szervezetének irodájába (Dorogi u. 5.). Kérik a jelentkezőket, hogy étkezzenek a napszaknak megfelelően, igyanak sok folyadékot, és személyi irataikat és TAJ-kártyájukat hozzák magukkal.  

    Hajdúnánás, a szalmafonás városa

    A Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete harmadik éve rendezi meg nyilvánosan a megyei versenyt. A cél, hogy a verseny az elsősegélynyújtás népszerűsítését is szolgálja. Köztéren minél többen láthatják a baleseti és rosszullétes helyzeteket, amikor életet menthet, ha tudjuk, mit kell tenni.

    Ezen a napon a versenynek otthont adó városnak és vonzáskörzetének értékei is előtérbe kerülnek, a  pihenőkben megismerkednek velük a résztvevők, az idelátogató civilek és a vöröskeresztesek.

    Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Oktatási és Vizsgaközpont e-mail címe:  [email protected]

    (Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete)