Orvosmeteorológia

Hasznos - nem csak kötelező -, ha elsősegélynyújtó kollégára számíthatnak munkatársak és ügyfelek nap közben. Speciális ismereteket nyújt ehhez a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Oktatási és Vizsgaközpontja.

Ájulás? Rosszullét? Baleset? – a legtöbb időt munkahelyükön töltik az emberek, s ha egy kollegát bármelyik baj váratlanul éri, nincs idő a tanakodásra. Az életét mentheti meg, vagy minimálisra csökkentheti az egészségkárosodást, ha olyan munkatárs van a helyszínen, aki a megfelelő elsősegélynyújtásban részesíti a beteget a mentők megérkezéséig.

Törvény is előírja, hogy mindenmunkahelyen lennie kell elsősegélynyújtásban járatos munkatársnak, s az ellátáshoz szükséges felszerelésnek vagy mentőládának (ahogy az a 3/2002. (II.8.) Sz.CsM-EüM rendeletben olvasható).

Még van hely

Ősszel nem csak a madarak vándorolnak, a munkahelyeken is előfordul, hogy cserélődnek a munkatársak. Előfordulhat, hogy az „életmentésre kész” kollegák megfogyatkoznak. November első hetében még nem késő csatlakozni a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Oktatási és Vizsgaközpontjának tanfolyamához, amely speciális munkahelyi elsősegélynyújtó ismeretekkel teszi teljessé az alapfokú életmentés tananyagát. November 4-én és 9-én az elméleti és gyakorlati tudnivalókat megszerezhetik, és le is vizsgázhatnak a résztvevők; s a következő munkanapra már a tudásukat igazoló tanúsítvánnyal mehetnek.

A tanfolyamra online (http://hajdubihar.voroskereszt.hu), telefonon (52/316-330, 52/316-679), a [email protected] e-mailcímen, és személyesen a megyei Vizsgaközpontban (4025 Debrecen, Hatvan utca 37.) jelentkezhetnek az érdeklődők.

Átutalással fizethetnek a vizsgáért és a tanfolyamért azok, akiknek ez a mód megfelel:

a 10400339-50515548-56481010 számlaszámon. 

Bővebb információk a http://hajdubiharmegye.voroskereszt.hu honlapon olvashatóak.

Az illusztrációkat Szőcsi Márta készítette (Balmazújvároson 2015. április 28-án).