• Szívünk Napja


    A Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány a hagyományokhoz híven minden év szeptember utolsó vasárnapján, a Szívünk Napján hívja fel a figyelmet a szív- és érrendszeri megbetegedések kiemelkedő gyakoriságára, a mindennapi életben is megvalósítható megelőzési módszerekre.

    Idén ezt a rendezvényt szeptember 27-én tartják a Városligetben. A Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete évek óta segíti a Magyar Kardiológusok Társasága munkáját a Szívünk Napján és egyéb rendezvényeken is.

     

    Az Egyesület lelkes tagjai a rendezvény lebonyolításában és a szűrőprogramokon segédkeznek a Kardiovaszkuláris- és Tumorprevenciós szekció vezetésével. Az orvostanhallgatók közül néhányan részt vesznek a Szívünk Napja sajtótájékoztatóján is, melyet a Magyar Kardiológusok Társasága és az Országos Mentőszolgálat közösen tartanak.

     

    A Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületének jelenleg több mint félezer tagja van, akik valamennyien a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karának hallgatói. Az egyesület fő profiljai a prevenciós munka, a karitatív tevékenység és a külföldi csereprogramok lebonyolítása. 

     

    Tagjai elsősorban arra törekednek, hogy gyermekek és fiatal felnőttek körében terjesszék az egészséges életmód fontosságát, ezért iskolákban, különböző rendezvényeken és egészségnapokon tartanak előadásokat a megelőzésről. Ezekben egyebek mellett a drogokról, alkoholról, dohányzásról, elsősegélynyújtásról, illetve a kardiovaszkuláris megbetegedésekről és a tumorokról nyújtanak felvilágosítást.

     

    Az óvodásokkal és alsó tagozatos diákokkal a Teddy Maci Kórház programjain játékos keretek között ismertetik meg a gyógyító tevékenységet.Az egyesület tagjai emellett rendszeresen vesznek részt az AIDS világnapon, a Dunai Regattán, az Egyetemek és Főiskolák Vízilabda Bajnokságán, illetve a Tudás Útja Félmaratonon önkéntes egészségügyi segítőként.

     

    A különféle karitatív tevékenységek során rászorulókon segítenek, de hozzájárulnak a hallgatók külföldi tapasztalatszerzéséhez is: tavaly közel száz hallgató cseregyakorlatát segítették elő és szervezték meg.