Orvosmeteorológia

Újra indul receptversenyünk testsúlymegőrzőknek és fogyni vágyóknak!

Várunk a Kor Kontroll Társaság és a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság nyílt napjára!

Fogyni tanulhatsz, és megismerkedhetsz a túlsúly következményeivel!

Helyszín: Aesculap Akadémia

Budapest XI. Halmi u. 20-22

Időpont: 2015. szeptember 30. 10. h.

A kövérség nem vicc!

 

Ugye emlékszel a legendás hawai zenészre - Israel Kamakawiwo'ole- akinek Somewhere over the Rainbow című örökzöld dalát, a mai napig hallani filmekben, reklámokban? Íz, ahogyan barátai becézték 38 éves korában halt meg légzési nehézségek miatt 350 kilósan.

 

Mert az elhízás nem csupán esztétikai probléma, hanem sajnos számos betegség kialakulásának forrása: cukorbetegség, magas vérnyomás, szív- és- érrendszeri betegségek, ízületi bántalmak stb. Az Egészségügyi Világszervezet szerint az elhízás bolygónk 10 legsúlyosabb betegségének egyike! 1995-ben 200 millió felnőtt volt túlsúlyos vagy kövér világszerte, 2000-re ez a szám elérte a 300 milliót, vagyis öt év alatt másfélszeresére emelkedett! Az elhízás járványszerű terjedése hazánkat sem kíméli, Magyarország a nemzetközi élbolyhoz tartozik!  A lakosság 40 százalékának van súlyfeleslege, 29 százaléka pedig orvosi értelemben is túlsúlyos. Ennél is riasztóbb, hogy Európában a magyar nők vezetik az elhízottsági toplistát 30 százalékos aránnyal!  

 

De nézzük a fiatalabb korosztályt is!  Az utóbb években olyan betegségek jelentkeztek az elhízott gyermekeknél - magas vérnyomás, 2-es típusú cukorbetegség, magas koleszterinszint, mozgásszervi panaszok, valamint pszichés problémák (önértékelési zavar és depresszió)- amelyek régen szinte kizárólag felnőtteket érintettek!  A túlsúly miatt ugyancsak kialakulhat a felnőttekre jellemző alvási apnoe szindróma, amely önmagában is jelentős szív- és érrendszeri kockázati tényező. Így aztán nem meglepő annak a felmérésnek az eredménye, miszerint az 5-17 év közötti elhízott fiatalok 70%-a legalább egy kardiovaszkuláris kockázati veszélyforrással él!  Ugye te nem tartozol közéjük?  Ha mégis, nagyon figyelj egészségnapunkon!

 

Csodabogyó helyett étrend kiegészítő és mozgás!

 

Min kellene változtatni? A fiatal korosztályt sajnos a mozgásszegény életmód, a tévézés, a videojátékok, a számítógépezésre fordított idő növekedése, közben pedig a fokozott zöldség-gyümölcs evés helyett a nagy kalóriatartalmú ételek fogyasztása jellemzi.

 

A diétáknak persze se szeri, se száma. Bár az interneten rengeteg tanács, módszer, praktika, és készítmény kínálja magát, nem érdemes bedőlni nekik.Sokan tartják remek üzletnek a különféle bogyókat, hiszen a bajban lévőt könnyű rávenni, hogy csodaszert lásson a legkülönbözőbb kapszulákban, italokban. Aki viszont tényleg változtatni akar a testsúlyán, keressen fel obezitológus szakembert!

 

Ezért indította el a Szent Imre Kórház néhány éve Lipidológiai Részlegét, ahol bentlakásos fogyókúrára fogják azokat, akik már mindent kipróbáltak, de képtelenek lefogyni. Az emberek többsége ugyanis nem tud egyedül lefogyni, vagy ha mégis sikerül, 95 százalékuk egy év múlva visszahízza a leadott kilókat. A gyakran veszélyes fogyókúrás csodaszerek helyett a szakemberek teljes életmódváltást javasolnak, és arra buzdítja az érintetteket, hogy a fogyáshoz orvos, vagy dietetikus véleményét is vegyék figyelembe.

 

PROGRAM

 

A rendezvény fővédnöke:

 

Szentes Tamás főigazgató - helyettes Állami –Egészségügyi Ellátó Központ

10.00- 0.10 Megnyitó és a 2015-ös receptverseny meghirdetése

 • Dr. Szentes Tamás főigazgató- helyettes
 • B. Király Györgyi a Kor Kontroll Társaság elnöke
 • Dr. Bedros J. Róbert professzor a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság elnöke, a Szent Imre Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója   

 

10.10-11.30 Előzd meg az elhízást!

Résztvevők:

 •  Dr. Balogh Sándor a Pécsi Tudományegyetem Családorvosi Intézetének igazgatója
 •  Prof. Dr. Bedros J. Róbert a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság elnöke,
 •  Prof. Dr. Kiss István a Magyar Hypertonia Társaság elnöke   
 •  Prof. Dr. Kiss Róbert a Magyar Kardiológiai Társaság elnöke,
 •  Dr. Pados Gyula a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság főtitkára, 
 • Moderátor: B. Király Györgyi
 

11.30 -12.30  Praktikus tanácsok elhízás ellen!

Részvevők:

 • Antal Emese dietetikus, szociológus, szakmai vezető TÉT platform
 • Dr. Audikovszky Mária obezitológus
 • Csongrádi Kata színművésznő
 • Dr. Kerkovits András kardiológus
 • Dr. Simonyi Gábor a MOMOT titkára
 • Moderátor: Bulla Bianka

 

12.30-13.00  Sissy és én / Csongrádi Kata összeállítása/

 

13.00- 13.30  Mozogj az egészségedért!

 • Előadó: Dr. Pavlik Gábor a TF egyetemi tanára

 

13.30-14.00   Tombolasorsolás

 

A rendezvény háziasszonya: Bulla Bianka egészségügyi újságíró

 

Közben szűrővizsgálatok: speciális fotel, amelyben a boka-karindex mérése alapján megismerkedhetsz ereid állapotával, testzsír, vérnyomásmérés