Orvosmeteorológia

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Bőrgyógyászati Klinikája és a Hajdúsági Psoriasis Club ebben az évben is közös rendezvényt szervez a Psoriasis Világnap alkalmából.

A rendezvény célja, hogy ezen a napon világszerte 125 millió érintett beteggel együtt hívják fel a figyelmet a betegség kapcsán felmerülő téves társadalmi megítélésre. A program során a megalakulásának 15 éves évfordulóját ünneplő Hajdúsági Psoriasis Club tagjai előadásokkal készülnek a világnap célkitűzéseinek ismertetésére, visszatekintést nyújtanak a közösség eddig elért eredményeiről. A program során az ünnepi hangulatról a klubtagok kulturális programja gondoskodik. Állandó támogatóik a klinika részéről a szakorvosok, akik jelen esetben is tanácsadás formájában segítik a betegeket.

Psoriasis Világnap

Helyszín:    DEOEC Bőrgyógyászati Klinika tanterem
Időpont:    2010. október 29. péntek 16 óra
Tervezett program:
Megnyitó:    Dr. Remenyik Éva egyetemi tanár, a Bőrgyógyászati Klinika igazgatója
•    A Hajdúsági Psoriasis Club előadásai:
-    A Psoriasis Világnap
-    Helyünk a hazai és nemzetközi psoriasis szervezetekben
-    Beszámoló a IV. Pszoriazisbeteg találkozóról
-    A klub, mint civilszervezet
-     Képes emlékeink - 15 éves visszatekintés
•    Felmerülő kérdésekre, egyéni problémákra tanácsadás formájában a jelenlévő szakorvosok válaszolnak: Dr. Remenyik Éva egyetemi tanár, Dr. Szegedi Andrea egyetemi docens, Kőműves Zsuzsa pszichológus
•    Zenés, kulturális program

A program után kötetlen beszélgetés és a támogatóink jóvoltából büfé áll a résztvevők rendelkezésére.

A Psoriasis Világnap üzenetei:
       A pikkelysömör nem fertőző
       A pikkelysömör a szervezet egészét érintő betegség
       A psoriasis nem kozmetikai rendellenesség, hanem betegség
       A psoriasisban szenvedő betegek részére biztosítani kell a megfelelő kezelést
       A psoriasisban szenvedő 125 millió ember szavát meg kell hallgatni

A pikkelysömör, orvosi nyelven psoriasis, az egyik leggyakoribb bőrbetegség, a népesség 2%-át érinti. Hazánkban mintegy 200 ezerre tehető a psoriasis és a psoriasis ízületi gyulladásban szenvedők száma. A betegség kialakulásában örökletes tényezők és provokáló faktorok együttes hatása nevezhető meg. A bőrt, a hajas fejbőrt, a körmöket érintő látványos bőrtünetek mellett egyes estekben ízületi gyulladásként jelenik meg.  A betegség krónikus jellegéből adódóan állandó kezelést igényel, amely jelentősen befolyásolja az érintett betegek életminőségét. A Hajdúsági Psoriasis Club 15 éve rendszeresen működő, az ország legrégebbi  psoriasis klubjaként segíti, összefogja a régió betegeit, programjaival a tájékoztatást, az életminőség javítását, az izoláció csökkentését tűzte ki célul.
A program látogatása ingyenes, a szervezők minden érintett beteget és családtagjaikat, érdeklődőt szeretettel várnak.