Orvosmeteorológia

2015. március 29-én zár a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum időszaki kiállítása.

A vágás történetével foglalkozó kiállítás, a MOME hallgatóinak egy csoportjával közösen rendeztek meg. A tárlat a vágóeszköz(ök) históriáját nem szokványos módon taglalja, azaz nem orvosi-eszköztörténeti tárlatot tekinthetünk meg, hanem inkább egy látványos olló-design kiállítást. A kiinduló ötletet egyrészt az adta, hogy a MOME hallgatóinak szakdolgozatként új ollóformákat kellet megálmodniuk, megvalósítaniuk. Ehhez kapcsolódott a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum régóta dédelgetett terve, miszerint egyetlen tárgytípuson belül lenne érdemes bemutatni az orvosi eszközök formai és funkcionális egységét. Erre a legmegfelelőbb eszköznek az olló mutatkozott. Az orvosi ollók sokfélesége, a formai és szerkezeti megoldások híven tükrözik, hogyan változik az eszköz használata. Az olló elválasztó és preparáló kézi eszközként az orvoslásban nélkülözhetetlen, számos orvosi szakterület legfontosabb kelléke – ebből következik, hogy a legkülönfélébb formai megoldásokkal találkozunk. Ugyanakkor a mindennapi életben is nélkülözhetetlen eszköz alaki változásain keresztül kiderül, milyen jelentősége van a formának abban, hogy az adott eszköz a funkcióját maradéktalanul betölthesse.

A tárlat annak ellenére, hogy nem olló történeti kiállítás, a korai ollótípusokat is bemutatja. A látogató a tárlókban elhelyezett eredeti vágóeszközök segítségével nyomon követheti a vágás, nyírás technikájának fejlődését, az ollók alaki változásait, a forma és a funkció egységének kialakulását a kezdetektől napjainkig. A digitális technikán keresztül pedig érzékelhetővé válik az olló térhódítása, valamint a különböző foglalkozások munkafolyamatainak ollótípusai.

A kiállítás népszerűségét jelzi, hogy már több vidéki és határon túli magyar múzeum is jelezte, szívesen bemutatnák városukban a „Vágod? Az olló és a design” című időszaki kiállítást. A formabontó tárlat legközelebb 2015. április 30-án nyílik meg Tiszavasváriban, a Vasvári Pál Múzeum termeiben a Kabay János Emlékhét alkalmából.

Helyszín: 1013 Budapest, Apród utca 1-3.

Web: http://semmelweismuseum.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/SOMuseum

Kiállításaink:

Képek a gyógyítás múltjából. A Semmelweis Múzeum állandó kiállítása (1013 Bp. I.,

Apród utca 1-3.)

Vágod? Az olló és a design - időszaki kiállítás (1013 Bp. I.,

Apród utca 1-3.)

Arany Sas Patikamúzeum (1014 Bp., I. Tárnok u. 18.)