Orvosmeteorológia

Szeptemberben Pápára, Orosházára, október első szombatján Budapestre, a XIV. kerületbe érkezik a jótékonysági programmal összekötött eseménysorozat. A családi rendezvény célja: felhívni az emberek figyelmét a megelőzés fontosságára, egyben jótékonyan tenni a helyi kórházért a közösség erejével.

Egészséges, tudatos táplálkozással és rendszeres testmozgással már sokat tehetünk egészségünk megőrzése érdekében, de sokan megfelejtkeznek a rendszeres szűrővizsgálatok jelentőségéről, amely segítségével egyes betegségek kialakulását még a tünetek megjelenése előtt valószínűsíteni, avagy kizárni lehet. A Richter Egészségváros Program „Egészség ezreknek, milliók a kórháznak” felhívással hatodik éve ösztönzi az embereket, hogy aktívan tegyenek egészségük megőrzése érdekében, hogy ne csak akkor váljon értékké, amikor tartós fájdalom vagy betegség jelentkezik. Ennek érdekében olyan alapvető, ám  sokszor nehezen hozzáférhető, vagy sok utánajárást igénylő kiemelt jelentőségű vizsgálatokon vehetnek részt ingyenesen a lakosok, mint prosztata (PSA) szűrés, csontsűrűségmérés, koleszterinszint- és vérnyomásmérés, szív- és érrendszeri kockázatfelmérés, asztma szűrés. A helyi kórházak szakemberei amellett, hogy igyekeznek kiszűrni a rendellenességeket, tanácsadások keretében tájékoztatást adnak a szükséges további lépésekről, teendőkről. A fájdalomcsillapítás, memóriazavar, szorongás és depresszió, nőgyógyászati szaktanácsadás mellett új elemként mell-önvizsgálat tanácsadással bővült a tanácsadó sátrak sora.

A szűrővizsgálatok mellett családi programok tarkítják az egészségnapot, a gyermekeket bábszínház, arcfestés várja, a felnőttek számára érdekes előadások, izgalmas beszélgetések, színpadi produkciókkal készülnek a szervezők.

A részletes programról a www.egeszsegvaros.huhonlapon olvashatnak bővebben az érdeklődők, javaslataikat vagy észrevételeiket pedig az [email protected]címre küldhetik el
   
A Richter Egészségváros időpontjai, helyszínei, adománycélok:   

2014. szeptember 20. Pápa, Fő tér
Gróf Esterházy Kórház és Rendelőintézeti Szakrendelő – a modern műtéti eljáráshoz használt laparoszkópos egységhez szükséges monitor beszerzése

2014. szeptember 27. Orosháza, Főtér
Orosházi Kórház – terheléses EKG beszerzése

2014. október 4. Budapest, XIV. kerület, Bosnyák tér
Uzsoki Utcai Kórház – a rákszűrést lehetővé tevő emésztőrendszeri vizsgálatokhoz szükséges duodenoscop beszerzése

(Merlin Communications)