• SM betegek cipőjében egész nap a Westendnél - 2014. május 16.


    Koordinációs zavarral a séta sem egyszerű!

    Volt már igazán rossz napod? Valakinek minden nap így telik el. 

    Mentél már fel olyan lépcsőn, ahol a fokok mindegyike eltérő magasságú volt? Komoly küzdelem nem elesni rajta, főleg, ha mindeközben hármat látsz a korlátból. Vannak olyan emberek, akiknek  minden nap hasonló megpróbáltatásokkal jár. A Sclerosis Multiplex-el élők számára a kettős látás, szédülés, imbolygásérzés egyéb tünetekkel párosulva nehezíti meg a mindennapokat. Ezúttal a betegségben nem érintettek is megtapasztalhatják, milyen kihívásokkal kell szembenéznie egy SM-betegnek nap, mint nap. Jelenleg is tart A Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány 1%-os kampánya  a WestEnd City Center Millenium Udvarában, a szökőkút mellett.Az Alapítvány egy híd installációval készült, amelyet bárki kipróbálhat saját felelősségére.

    A Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány installációja jó lehetőség arra, hogy azok, akik nem érintettek a betegségben, átérezhessék az SM-el élők mindennapos küzdelmeit. A látogatók kipróbálhatják, milyen egy olyan lépcsőn fel-és lemenni, ahol a fokok különböző méretűek, ráadásul még a korlátban sem tudnak megkapaszkodni, mert egyszerre többet is látnak belőle.Igazi kihívások elé állítják tehát a járókelőket, olyanok elé, amelyekkel közel 8000 embertársunknak minden egyes nap szembe kell néznie. A Szklerózis Multiplex az egyik leggyakoribb neurológiai rendellenesség, amely körülbelül 8000 embert érint Magyarországon. A betegség gyógyíthatatlan, azonban a modern terápiáknak köszönhetően a betegek nagy része képes arra, hogy aktív életet éljen. Ehhez viszont szükséges, hogy a társadalom, segítő kezet nyújtson, igyekezzen megkönnyíteni az SM-el élők mindennapjait.

    Az SM betegek jelentős része szenved olyan látásproblémáktól, mint homályos látás, kettős látás vagy akaratlan szemmozgás. A beteg fizikailag és mentálisan is folyton fáradtnak érzi magát, az aktivitás mértékétől függetlenül. Gyakoriak a mozgáskoordinációs zavarok is, a szédülés, bizonytalan járás vagy a végtagok gyengesége. Az SM-et ezerarcú kórnak is nevezik, hiszen a tünetek egyes emberenként igen változatosak lehetnek, ezért fontos, hogy bármilyen kellemetlen tünet együttes megjelenésekor azonnal forduljunk orvoshoz.

    Az SM megelőzésében és kezelésében is fontos szerepet játszik az egészséges életmód. Megfelelő terápiával, rendszeres testmozgással és alacsony kalóriatartalmú, egészséges ételek fogyasztásával, a betegség szinten tartható. Fontos szerepet játszik ezen kívül a beteget körülvevő szerető környezet is.  Az SM-el élők életminőségén sokat javíthat, ha keresik sorstársaik társaságát, ezért érdemes követniük az MSMBA által közzétett híreket, programajánlókat és részt venniük a kifejezetten nekik szervezett rendezvényeken. A lelki közösség, egymás megértése és támogatása minden esetben pozitív változások elindítója.