Orvosmeteorológia

Ismét háromnapos rendezvényre készülnek a szegedi védőnők: idén már negyedik alkalommal tartanak szűrőnapokat a városban szeptember első hétvégéjén.

Pénteken Szeged harminc általános és középiskolája a Show-hajtás című akadályversenyen vesz részt. A város több pontján kell olyan feladatokat teljesíteniük, amelyek igénybe veszik fizikai teljesítőképességüket, ügyességüket, leleményességüket. A helyszínek között kerékpárral közlekednek. Mint a verseny címe is utal rá, az egészséghez, az egészséges életmódhoz kapcsolódás apropója, hogy idén a sófogyasztás csökkentésének nemzetközi éve van. A versenyt a város 21 iskolai védőnője szervezi.

A rendezvény következő két napján, szeptember 4-én  és 5-én a város 55 védőnője a lakosság számára biztosít szűrési lehetőségeket. Az M-Klubban testsúlyt, magasságot mérnek, testzsírt számolnak. Emellett vérnyomás-, vércukor-, és koleszterinszint-mérés is lesz, csakúgy mint látás és hallásszűrés. A kismamák CTG vizsgálatra jelentkezhetnek, de a tüdőkapacitását is bárki megnézetheti.

Korábban egy egy rendezvényen közel 4000 szűrést végeztek. Mint a szervezők elmondták a szűrések során elsősorban új cukorbetegeket találnak. Emellett sokan jelentkeznek magas koleszterinszinttel és olyan magas vérnyomással, melyről nem is tudnak, illetve súlyos látásromlással is többen érkeznek.