Orvosmeteorológia

A világon naponta halnak meg gyermekek a szennyezett víz, a rossz egészségügyi ellátás, és a higiénia hiánya miatt!

Az ENSZ 1992-ben nyilvánította március 22-ét a víz világnapjává. Ez alkalomból az UNICEF ismét emlékezteti a világ közvéleményét arra, hogy a nem megfelelő szennyvízelvezetés és szennyvíztisztás, a pazarló vízfelhasználás, a népességrobbanás, az urbanizáció és a növekvő méretű iparosodás pedig súlyos következményekkel jár.

Naponta mintegy kétezer, öt évesnél fiatalabb gyermek hal meg a szennyezett víz okozta hasmenéses megbetegedésekben világszerte. Ma, a víz világnapján, az UNICEF ismét emlékezteti a világ közvéleményét arra, hogy a gyermekhalálozási statisztikák mögött valódi gyermekéletek állnak.

Bár néha úgy tűnhet, hogy a vízkészleteink kimeríthetetlenek, a vízbőség csupán látszat. A népességrobbanás eredményeként az elmúlt 50 évben megháromszorozódott a Föld vízigénye. A nem megfelelő szennyvízelvezetés és szennyvíztisztás, a pazarló vízfelhasználás, a népességrobbanás, az urbanizáció és a növekvő méretű iparosodás pedig súlyos következményekkel jár.

A fertőzött víz okozta hasmenéses megbetegedésekben mind a mai napig évente mintegy 1,8 millió ember hal meg - az áldozatok 90%-a pedig 5 év alatti gyermek. Több millió gyermek szenved a gyakran végzetes tífusztól, vérhastól, bélférgektől és a kolerától. A nem megfelelő ivóvíz három gyermek haláláért felelős. Percenként!

További információért kattintson ide!