• Vese Világnapi programok országszerte


    Az idei Vese Világnap központi témája az akut vesekárosodás megelőzése. 2013. március 14. 16.00 a 15 éves Mammut Bevásárló-és Szórakoztató Központban

    A Nemzetközi Nephrologiai Társaság (International Society of Nephrology (ISN)) és a Vesealapítványok Nemzetközi Szövetsége (International Federation of Kidney Foundations (IFKF)) magyar kezdeményezésre, minden év márciusának második csütörtökét a Vese Világnapjának nyilvánította.

    A Vese Világnap megrendezésére 2013-ban immár nyolcadik alkalommal kerül sor, ezúttal március 14-én. A 6 kontinens több mint 100 országában – köztük Magyarországon is - megtartott világnap ez évi központi üzenete: „Előzd meg a vesekárosodást! Védd a vesédet, tudd meg, hogyan!”.

    Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet vesénk központi szerepére általános egészségünk szempontjából, és hogy világszerte csökkentsük a vesebetegségek és a hozzá társuló szövődmények gyakoriságát, súlyosságát.

    A Vese Világnap a  Nemzeti Vese Program égisze alatt kerül megrendezésre. A Nemzeti Vese Programot 2011 tavaszán, a szakminisztérium erkölcsi támogatásával, azzal a céllal hívtuk életre, hogy a szakmai szervezetek és betegszervezetek munkáját segítve iránymutatást, keretet adjon minden vesével kapcsolatos aktivitásnak, a prevenciótól kezdve a szűrésen és a vesepótló kezeléseken át, egészen a transzplantációig. A program célja egyrészt az edukáció, a lakosság és a betegek információval történő ellátása, másrészt szakmai párbeszéd folytatása, amelynek eredménye egy – a döntéshozók számára is iránymutatást, valódi megoldást jelentő – cselekvési terv megalkotása.

    A Vese Világnap alkalmából több figyelemfelhívó rendezvénnyel készülünk, sajtótájékoztatóval egybekötve:

    Flash mob produkció a Madách Színház Társulatának közreműködésével
    Dátum: 2013. március 14. 16.00
    Helyszín: a Mammut II. Bevásárlóközpont földszintje (1024 Budapest, Lövőház utca 2-6.)

    A produkciót követően a helyszíbeb interjút ad:
    Prof. Dr. Reusz György és Zoltán György, a Nemzeti Vese Program szakmai- és operatív igazgatója a Program céljairól, eredményeiről, valamint
    Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója, a Nemzeti Vese Programmal kötött hosszú távú együttműködésükről

    Plakátkiállítás:

    Dátum: 2013. március 14. 16.45
    Helyszín: a Mammut II. Bevásárlóközpont 3. emelete (1024 Budapest, Lövőház utca 2-6.)

    A Nemzeti Vese Program plakát pályázatot hirdetett a Magyar Képzőművészeti Egyetem Grafika tanszékes hallgatói számára. A pályázat célja, hogy a kiírás eredményeként olyan plakátalkotások szülessenek, amelyek felhívják a magyar társadalom figyelmét a vese védelmére, a vesék összetett és létfontosságú szerepére, a vesebetegségek megelőzésének fontosságára!

    A pályázat jelmondata: Az elhízás, a cukorbetegség és a magas vérnyomás a krónikus veseelégtelenség előszobája!
    A győztes díj átadására, valamint a 20 legjobban sikerült alkotás kiállításának megnyitójára a fenti helyszínen és időpontban kerül sor.

    További információért kattintson ide!