• V. Nemzetközi Down Világnap - Ötödször a Vígszínházban


    A Down Egyesület idén ötödik alkalommal rendez programokat a Down Világnap kapcsán, melyek egyike a 20 képből álló óriás-fotó kiállítás a Ditrói Mór utcában, melynek képei cseh, lengyel, szlovák és magyar Down-szindrómásokat ábrázolnak az országok egy-egy híres helyszínén, az ötödik Nemzetközi Down Világnapnak pedig a hagyományokhoz híven a Vígszínház ad otthont.

    A Down Egyesület számára kiemelten fontos, hogy olyan programokat szervezzen, melyek közelebb hozzák egymáshoz a többségi társadalmat és a fogyatékkal- Down-szindrómával élőket országon belül és országok között is, ezzel formálva a társadalmat.

    Ezért nyílik idén a Visegrádi 4 ország összefogásával Down-szindrómásokról óriásfotó kiállítás március 21-én a Ditrói Mór utcában (a 4 országot végigjáró tárlat első állomásaként), emellett ötödik alkalommal lesz Down-szindrómás és ép gyerekektől hangos a Vígszínház március 24-én.

    Az V. Down Világnapon hagyományosan Víg-blokkal készülnek a színház művészei, akik évek óta nemcsak mint színészek, hanem mint önkéntesek is részt vesznek a programon.

    A Visegrádi 4 ország képviseletében fellépő cseh, szlovák, lengyel, magyar Down-szindrómás tánc- és színi csoportok mellett színpadra lép a Fölszállott a Páva című tehetségkutató nyertes tánccsoportja a Jászság Népi Együttes, a 4 for Dance, valamint a Kaláka Együttes, a Vígszínház teljes területe pedig óriási játszóházzá alakul.

    Olyan érdekes programok várják a vendégeket, mint festés kortárs művészekkel, autentikus kézműveskedés, könyvvásár, játszóházi foglalkozás, de akár népi játékokat is ki lehet próbálni - jó idő esetén a színház előtt is, 11:00 órától pedig Bartos Erika dedikál.

    Megjelennek hazai civil szervezetek, akik segítik a fogyatékkal élő gyermekeket nevelő családokat, de ki lehet próbálni a kerekesszéket, és lesz Láthatatlan kiállítás is.

    Évente hazánkban kb. 150 Down-szindrómás gyermek születne meg, szűrővizsgálatokkal ezen magzatok 64%-át szűrik ki a terhesség alatt. Kb. 90-re tehető a Down-szindróma miatt megszakított terhességek száma, így évente 50-60 Down-szindrómás csecsemő jön világra.

    Egyesületünk a Down Világnappal összefüggésben indítja márciusban a Down Baba programot, mely célja nemcsak pozitív példa nyújtása egy újabb Down-baba születésekor, hanem felölelni a terhesség időszakát, valamint az azt követő első időszakot, illetve széleskörű információ nyújtása nemcsak kismamáknak és kispapáknak, hanem a közvetetten érintettek és érdeklődők számára is.

    További információ:
    Vékony Kata
    PR-manager
    Down Egyesület
    HU-4400 Nyíregyháza, Közép u. 17.
    Tel./fax: +3642/444321
    Mobil: +3670/6304125
    www.downegyesulet.hu


    HÁTTÉR:
    Magyarországon elsőként a Down Egyesület szervezett országos eseményt a Down Világnapon, 2009. március 21-én a Vígszínházban, ahol 200 Down-szindrómás és 400 ép gyermek érezhette jól magát a színes, egész Vígszínházat betöltő programokon.

    2012-ben a negyedik Down Világnap megszervezésére került sor, mely azóta több mint 1000 fős, nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát.

    A rendezvény külön érdekessége minden évben, hogy a Vígszínház művészei mint önkéntesek vesznek részt a gyerekeknek szóló programokon. A Világnap rendszeres vendégei szlovák, cseh és lengyel fellépő csoportok, valamint több szomszédos ország apraja-nagyja látogat el ezen alkalomból a játszóházzá alakuló Vígszínházba minden évben.