• Fogászati szűrővizsgálati napok Debrcenben


    A DE OEC Fogorvostudományi Kara az idén harmadik alkalommal biztosít lehetőséget Debrecen lakosságának arra, hogy fogászati szűrővizsgálaton vehessen részt.

    Az elmúlt évekhez hasonlóan két - egy hétköznap délutáni és egy hétvégi délelőtti -  időpontban várják az érdeklődőket, hogy mindenkinek lehetősége legyen választani elfoglaltságától függően.

    Szűrővizsgálati Napok 2012

    November 14. szerda 17- 20 óra

    November 17. szombat 9 - 13 óra

    DE OEC Fogorvostudományi Kar

    Cím: 4032 Debrecen, Nagyerdei krt. 98.

    A résztvevők az elmúlt évekhez hasonlóan a fogászati szűrővizsgálat, fogtisztítás mellett részt vehetnek felvilágosító előadásokon, fogászati ismereti játékban is. A gyermekek a játszóházban ismerkedhetnek a szájápolási szokásokkal. Minden korosztályt várnak a szervezők. A különböző kor- és betegcsoportokat érintő témákról előadásokat is tartanak az érdeklődők számára. A terhes édesanyáknak, személyre szabott tanácsadást szerveznek, mert sajnos a rossz szájhigiéné koraszüléshez, kissúlyú újszülött születéséhez is vezethet.

    A szűrést szakorvosi felügyelettel magyar és külföldi, negyed -, ötödéves hallgatók végzik. A szűrővizsgálatot követően előzetes kezelési tervet is felállítanak, így a páciensek már a szűrővizsgálat eredményeként információt kaphatnak, milyen jellegű beavatkozások szükségesek a későbbiekben. A szűrőnapokon a szűrés és tanácsadás mellett, amennyiben erre igény van, úgy kezelési időpontot is lehet egyeztetni, és a szükséges ellátásokat az egyeztetése után, a hallgatók a szemeszter folyamán elvégzik. A tömések elkészítése ingyenes, a fogpótlások esetén csak fogtechnikai díjat kell fizetni.

    A korábbi szűrővizsgálatok eredményei alátámasztják, hogy a magyar lakosság fogazati állapota rendkívül rossz. Az elmúlt négy szűrőnapon négyszázötvenen vettek részt, a legidősebb nyolcvan a legfiatalabb két éves volt. A szűrésen részt vett felnőtt lakosság átlagéletkora 36 év volt, a megbetegedett fogak száma átlagosan négy volt. A megjelentek 22%-a igényelt fogpótlást, 43%-uknak volt ínybetegsége – tájékoztatott Dr. Alberth Márta egyetemi docens, a Gyermekfogászati és Fogszabályozási Tanszék vezetője.

    A Kar célja nemcsak meggyőzni a lakosságot a rendszeres szűrővizsgálatok és gondozás fontosságáról, hanem a problémák megoldásában is segítséget kívánnak nyújtani, így a megelőzéssel és korai ellátással hosszútávon is biztosítható az egészséges fogazat és fogágy megtartása.