• A Dadogás Elfogadásának Nemzetközi Napja


    Október 22. a dadogás elfogadásának nemzetközi napja 1998 óta.

    Célja a dadogók társadalmi megítélésének javítása, a kapcsolatteremtés és erősítés a szakemberek és az érintettek között. A dadogók társadalmi elfogadottsága hozzásegíti az ebben a beszédzavarban szenvedőket saját maguk elfogadásához, ezáltal csökkentve dadogásukat.

    A világon a gyermekek öt, de a felnőtteknek csak egy százaléka dadog, vagyis az esetek 80 százalékában elmúlik a dadogás. A fiúk, férfiak körében négyszer gyakoribb beszédhiba legtöbbször 2-3 éves korban, a beszédtanulás időszakában alakul ki, de ritkábban 6, illetve 15 éves körül is jelentkezhet. Elterjedt az a nézet, hogy nem kell vele foglalkozni, mert mindenféle beavatkozás nélkül is elmúlik. Ez sok esetben nem igaz, viszont a dadogás gyógyítható, ezért a gyereket minél előbb logopédushoz kell vinni.

    A dadogás kialakulását nem lehet egyetlen okra szűkíteni, de a hajlam örökölhető. Sok szakember szerint tisztázatlan eredetű neurológiai eltérésről van szó, amit az érzelmi feszültség, a stressz tovább ronthat. Meghatározó nézet, hogy a dadogás jelenségének lényege maga az izomgörcs, amely a beszédfolyamat felbomlásának hátterében áll. A görcs keletkezhet a légzőizmokban, a hangszalagokat mozgató gégeizmokban és a száj izmaiban, de akár egyszerre mindhárom területen és a beszédfolyamat minden fázisában.

    A dadogás sok ember életét megkeseríti, vannak, akik emiatt kerülik a társaságot, depressziósok lesznek, néhányan még öngyilkosságot is megkísérelnek. Pedig e beszédhiba felnőttkorban is gyógyítható, bár kétségtelen, hogy a lelki gondozást igénylő terápiához sok türelem kell. Az Egyesült Államokban kifejlesztettek már egy gyógyszert, amely az agyban termelődő dopamint blokkolja, ez az ingerületátvivő anyag ugyanis túlzott mértékben van jelen a dadogók agyában.

    A dadogással küzdő neves emberek hosszú sorában - Mózestől Arisztotelészen, Démoszthenészen és Darwinon át Churchillig - színészeket is találunk: Marilyn Monroe, Bruce Willis, Őze Lajos. De a híres konferanszié Nagy Endre és a humoralista Sándor György is dadogott/dadog a pódiumon kívül.

    Magyarországon 1994-ben alakult meg a Démoszthenész Beszédhibások és Segítőik Országos Érdekvédelmi Egyesülete azzal a céllal, hogy a logopédiai alapellátásban nem gondozott beszédhibások, a beszédhibás gyermekek szülei és a segítő szakemberek érdekképviseletét ellássa.