• Arthritis világnapi rendezvény Debrecenben


    A DE OEC Reumatológiai Tanszéke idén is csatlakozott az arthritis világnapi rendezvényekhez. Városunkban október 10-én a Hotel Termálban 10 óra és 12.30 között tájékozódhatnak a betegek az ízületi gyulladásos betegségekről.

    Az eseményen kötetlen beszélgetéseken tekintik át a reumatológia XXI. századi kihívásait, illetve bemutatkozik az Arthritis Betegklub, majd dr. Szekanecz Zoltán egyetemi tanár, vitaindító előadásában kitér az arthritises betegek ellátásával kapcsolatos gyakorlati kérdésekre, az új kutatási- és kezelési eredményekre is. A találkozót fórum zárja, amelyen lehetőség lesz a betegek és orvosok közötti információcserére is.

     

    Időpontja: 2012. október 10., szerda, 9.30 óra

    helyszíne: Hotel Termál (Debrecen, Nagyerdei park 1.) emeleti előadóterme

    További információk:

    Világszerte minden év őszén megrendezik a nemzetközi Arthritis Világnapot, melyhez kapcsolódóan a szakemberek áttekintik az arthritisszel kapcsolatos kutatásokat, gyakorlati teendőket, valamint a betegeket és az egészségügyi ellátókat cselekvésre, aktivitásra buzdítják.

    Az ízületek gyulladását arthritisnek nevezzük. Ebbe a betegségcsoportba tartoznak a sokízületi gyulladások (reumatoid artritisz, Bechterew-kór), a köszvényes arthritis és tágabb értelemben a kopással és gyulladással járó artrózis is. Hazánkban a sokízületi gyulladás különböző fajtái mintegy százezer beteget, az artrózis több millió beteget érint – tájékoztatott dr. Szekenecz Zoltán egyetemi tanár, tanszékvezető.

    A debreceni Arthritis Alapítvány, a DE OEC Reumatológiai Tanszéke, a Debreceni Akadémiai Bizottság Orvostudományi Szakbizottsága és a Magyar Reumatológusok Egyesülete Észak-Kelet Magyarországi Szekciója október 10-én szervez programot betegek, családorvosok, reumatológusok és minden érdeklődő számára. Az eseményen kötetlen beszélgetéseken tekintik át a reumatológia XXI. századi kihívásait. Az alapítvány és az ezzel együtt működő Arthritis Betegklub ügyvivője, Burainé Győri Anikó röviden bemutatja saját tevékenységüket, majd dr. Szekanecz Zoltán egyetemi tanár, tanszékvezető vitaindító előadásában az arthritises betegek ellátásával kapcsolatos gyakorlati kérdéseket, az új kutatási eredményeket, a közelmúlt új kezelési lehetőségeit, a gondozás kérdéseit, illetve mindezek nehézségeit tekinti át.

    A rendezvényen jelen lesz Barta Sylvia, volt „időjós” és a kereskedelmi televíziózás egyik ismert alakja, aki az alapítvány felkérésére az arthritis nagykövete. Számos hazai rendezvényen igyekszik segíteni a betegek és az arthritis ügyét, valamint a lakossághoz közelebb vinni ezt a kevésbe ismert betegséget. A találkozót fórum zárja, amelyen lehetőség lesz a betegek és orvosok közötti információcserére is.