Orvosmeteorológia

Országos fotópályázat az SM-ről: betegekről, családtagjaikkal, sorstársaikkal, orvosaikkal, nővéreikkel való kapcsolatáról.

A nettó félmillió forint összdíjazású pályázaton bárki részt vehet: a profi kategóriában professzionális fényképészek, fotóriporterek, amatőr kategóriában betegek, családtagok, nővérek, orvosok, hobbi fotósok munkái nevezhetők. Mivel az SM betegek helyi egyesületei csaknem az egész országot lefedik, a szervezők segítenek abban is, hogy fotós és lehetséges alanyai könnyebben egymásra találhassanak.

A sclerosis multiplex a fiatalkorban jelentkező leggyakoribb, gyógyíthatatlan neurológiai betegség. Ezerarcú kórnak hívják, mert tünetei attól függően változnak, hogy az agynak és a gerincvelőnek melyik részei, milyen mértékben és ütemben károsodnak. Az SM betegek egy részére gyors leépülés vár, mások nehézségekkel ugyan, ám évtizedeken át együtt élhetnek a betegséggel, törekedve a teljes életre. Mindezt szeretnék képekben megjeleníteni, ezért a Sclerosis Multiplexes Betegek Országos Egyesülete (SMBOE) és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ)  Fotóriporterek Szakosztálya – a Biogen Idec Hungary Kft. támogatásával – fotópályázatot hirdet.

Olyan alkotásokat várnak, amelyek rávilágítanak arra, miként változtatta meg az SM a betegek és családjaik életét, milyen nehézségekkel küzdenek a mindennapok során, miben jelentenek támaszt a sorstársközösségek.

  • Portréképek (múlt és jövő az SM árnyékában)
  • A mozdulatok értéke (mobilitás, mozgáskorlátozottság, aktív cselekvés)
  • Korlátok és kihívások (akadálymentesítés, illetve hiánya, mindennapi nehézségek)
  • Sorstársakkal közösen (közösségek segítő és megtartó ereje)
  • Kórházi talpra állás (orvos-beteg kapcsolat, nővér-beteg kapcsolat)

Egy szerző legfeljebb 5 képet küldhet be. A profi kategóriában 300 ezer forint összértékű pénzjutalmat, az amatőr kategóriában 200 ezer forint összértékű pénz- és tárgyjutalmat ítél oda a zsűri. A kiíró a jutalmak után megfizeti a díjak adóvonzatát is. A fotók létrejöttét segítő legeredményesebb SM betegszervezetek munkáját is honorálják.

Pályázni a 2012. március 27. és 2012. május 15. között készült képekkel lehet, beérkezési határidő 2012. május 15. éjfél. A pályázatnak tartalmaznia kell a szerző nevét és elérhetőségét, a fotó címét, a kép készítésének dátumát. A képeket a [email protected] címre várják.

Eredményhirdetés 2012. május 30-án, az SM Világnap központi rendezvényén. A fotókból készült válogatásból egy szabadtéri kiállítást rendeznek Budapest belvárosában, majd a képeket később más rendezvényeken is tervezik bemutatni.

Részletek, feltételek és hivatalos pályázati kírás: www.smboe.hu
Az országban működő SM betegszervezetek elérhetősége: www.smboe.hu/tagszervezetek
További információk: B. Papp László programmenedzser (06-30) 261-8789 vagy [email protected]