• A Főzés hatalma - Főzőiskola megnyitója február 29.


    Főzőiskolát indított az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet, ahova mindazok jelentkezhetnek, akik szeretnék elsajátítani gyakorlatban is az egészséges főzés konyhatechnológiai fogásait.

    Az OÉTI szakemberek számára is meghirdeti az egészséges ételkészítésről szóló képzéseket. A Főzés Hatalma Főzőiskola indításával az Intézet célja, hogy szakmai hátterével iránymutatást adjon különböző lakossági csoportoknak egy hiánypótló területen: az elmélet gyakorlati kivitelezésében.

    A főzőiskola első programján – a 2010 óta folyamatosan zajló STOP SÓ Nemzeti Sócsökkentő Programhoz kapcsolódóan – só nélkül, természetes ízesítő anyagok felhasználásával készíthetnek az érdeklődők ízletes, egészséges ételeket, a megszokottól eltérő, de otthon is alkalmazható konyhatechnológiával.

    Hazánk 2008-ban csatlakozott az Európai Bizottság által kezdeményezett európai sócsökkentő keretprogramhoz. Kutatási eredmények sokasága támasztja alá, hogy a magas vérnyomás egyik legfontosabb kockázati tényezője a túlzott sóbevitel. A sófogyasztás mértéke és a vérnyomás között bizonyítottan összefüggés van mindkét nemnél, minden életkorban. Magyarországon a lakosság sóbevitele az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott napi 5 gramm helyett a férfiak és nők esetén is ennek 2-3-szorosa. Ez különösen lényeges annak tükrében, hogy a halálozási okok között hazánkban is az első helyen szerepelnek a szív- és érrendszeri betegségek.

    A Főzőiskola a későbbiekben újabb területekre és csoportokra koncentrálva folytatódik,
    elősegítve a táplálkozástudomány legújabb eredményeinek átadását, így az egészséges ételek
    készítésének gyakorlati elsajátítását.

    A Startolj Reggelivel! programhoz kapcsolódó tanfolyamon a kisétkezések egyszerű és változatos
    példáit mutatják meg, egy következő  alkalommal pedig segítik a felkészülést a nyári olimpiára,
    nemcsak a sportolóknak, hanem mindenkinek, aki versenyformába szeretné hozni magát a fürdőruhaszezonig. Terveik között szerepel többek között a közétkeztetési szakembereknek szóló „közétkeztetés másképpen”, „hazaiból nem hagyományosan”, vagy a túlsúlyos és elhízott gyerekeket és szüleiket célzó „finoman egészségeset”, „zöldségek, gyümölcsök az egészségért” című tanfolyamok is. Egyes tanfolyamok rövidek, mások pedig hosszabbak, sorozatszerűek lesznek, a témától és a gyakorlati igénytől függően.

    A táplálkozásnak az egészség megőrzésében, a betegségek megelőzésében kulcsszerepe van.
    A legtöbb krónikus megbetegedés, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések, a 2-es típusú diabetes, a rák kockázati tényezői között döntő jelentősége van a helytelen táplálkozás okozta elhízásnak és a mozgásszegény életmódnak. Számos kutatás erősítette meg, hogy fiatal korban kell elkezdeni a táplálkozással, életmóddal kapcsolatos oktatást, de természetesen minden életkorban elengedhetetlen az új ismeretek megszerzése és a meglévők bővítése. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) már több mint 60 éve munkálkodik a lakosság tudatos egészséges nevelésén, együttműködve a társintézményekkel és a civil szervezetekkel. Az intézet prevenciós programjai, mint például az HAPPY, az Egészséges is lehet finom, és a Startolj Reggelivel Program lehetőséget teremtenek arra, hogy a legfrissebb táplálkozástudományi kutatások eredményei a gyakorlatban is hasznosulhassanak, ezzel csökkentve a hazai krónikus megbetegedések számát.

    A márciustól induló tanfolyamokra jelentkezni az alábbi email-címen lehet: [email protected]

    Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet
    ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály