Orvosmeteorológia

A nemzetközi mozgalmat a Rio de Janeiro-i Föld-konferenciához kapcsolódva indították útjára a szervezők 1992.

A nemzetközi mozgalmat a Rio de Janeiro-i Föld-konferenciához kapcsolódva indították útjára a szervezők 1992. június 07-én. 1995-ben már a Föld összes kontinensén rendeztek gyalogló napot, hazánk 1999-ben lépett a rendező országok sorába.

Az első magyarországi gyaloglónap alapjául egy tudományos kutatás szolgált, amelyet az Egyesült Államokban tettek közzé. A kutatás hatására rájöttek, hogy egy kis séta sokkal kevésbé megterhelő a szervezetnek, és sokkal könnyebb rávenni magunkat is, mint a kocogásra. Ráadásul rendszeresen alkalmazva, főleg jó társaságban, akár családi környezetben, sokkal hatékonyabb lehet, mint az ötletszerűen végzett sporttevékenység.

A rendezvénysorozat közvetlen célja a gyaloglás megismertetése, megszerettetése, hogy a lehető legtöbb embert mozgósítsa a rendszeres testmozgás érdekében. A közvetett cél pedig éppen ezért nem egy országos nagy rendezvény lebonyolítása, hanem az, hogy minél több településen kerüljön megszervezésre a Gyalogló Nap, ezáltal növelve a rendszeres gyaloglásnak hódolók táborát.

A helyszínek többségén nem csak a gyalogos túrákon, de érdekes és hasznos kiegészítő programokon is részt vehetnek az odalátogatók. Sportversenyekkel, tombolasorsolással, illetve az egészséges életmódot népszerűsítő bemutatókkal, fittségi mérésekkel találkozhatunk a központi helyszíneken. Egyre népszerűbbek az ú.n. helyismereti- és városnéző séták is.