Orvosmeteorológia

A Lelki Egészség Világnapjáról 1992 óta emlékeznek meg minden év október 10-én.

A Lelki Egészség Világnapjáról 1992 óta emlékeznek meg minden év október 10-én. A világnapot a Lelki Egészség Világszövetsége kezdeményezte. Az elmúlt években világszerte számos szervezet csatlakozott a megemlékezéshez.

A Világszövetség 1948-ban alakult az érzelmi és lelki zavarok megelőzésének, megfelelő kezelésének, a mentális zavarokban szenvedők gondozásának és a mentális egészség jobbításának elősegítése céljából. A világnap célja a figyelemfelkeltés, valamint a pszichiátriai problémákhoz és a pszichiátriai problémákkal élőkhöz kapcsolódó előítéletek elleni harc, a lelki egészség középpontba állítása.

Hazánkban 1994 óta emlékeznek meg arról, hogy a lelki betegségben szenvedő emberek ugyanolyan emberi méltósággal rendelkeznek, mint bárki más: őket is megilleti az egyenlőség minden joga.

A kezdeményezéssel évről-évre felhívják a figyelmet a mentális egészség fontosságára, és előítélet ellenes kampányokkal támasztják alá álláspontjukat. A kampányok üzenete, hogy a pszichiátriai problémával küzdő embertársaink betegsége, nagyrészt az elszigeteltségükből fakad, és ezek kizárólag orvosi kezeléssel nem oldhatók meg. Amennyiben megfelelő támaszt, szeretetet és lelki támogatást kapnak a kórházi, illetve gyógyszeres kezelés mellett, ők is a társadalom hasznos tagjait gyarapítják.