Orvosmeteorológia

A Szív Világszövetsége (WHF) kezdeményezésére, 2000 óta a világon mindenütt egyszerre rendezik meg a Szívünk Napját, idén szeptember 25-én.

A Szív Világszövetség (World Heart Federation) 1998-ban alakult, az 1946-ban alapított Nemzetközi Kardiológiai Társaság (International Society of Cardiology) tagjaiból. A 2001-ben kiadott missziós nyilatkozat szerint, egy hosszabb és jobb minőségű élet eléréséhez segítik az embereket, a szívbetegségek és a stroke megelőzése és gondozása által, különös tekintettel a szegény és a közepes jövedelmű országokra. Az Egyesület a WHO-val szoros együttműködésben dolgozik. Legismertebb kezdeményezésük A SZÍV VILÁGNAPJA, amelyet 2000 óta tartanak meg, mindig szeptember hónap utolsó vasárnapján. Ez idén szeptember 30-ra esik.

{$hirdoboz360}A Szív Világszövetsége elkötelezte magát, hogy segít mindenkinek a világon egy hosszabb és jobb élet elérésében, a szívbetegség és a stroke megelőzésével és kontrolálásával, az alacsony és közepes bevételű országokra koncentrálva. Több mint 100 országból, összesen 189 orvosi egyesületet és más szívsegélyegyletet foglal magába. A Szív Világszövetség magyarországi tagszervezetei, a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány.

A szívinfarktus és a stroke a világon a leggyakoribb halálozási ok, mely évente 17,5 millió életet követel. Azért hozták létre a Szív Világnapját, hogy felhívják a figyelmet a kockázati tényezőkre, és elősegítsék a megelőzésért tett lépéseket. A Szív Világszövetsége (WHF) által működtetett Szív Világnapja tevékenységek széles skáláját foglalja magába, mint séták, futások, ugrókötél versenyek, fitness összejövetelek, nyilvános beszélgetések, tudományos fórumok, kiállítások, koncertek, sportvetélkedők, stb. A média az eseményeken globálisan jelen van, így eljut az összes kontinens, több mint 100 országának lakóihoz.

A szív és érrendszeri betegségek több áldozatot szednek Magyarországon, mint valamennyi más betegség, baleset és más halálok együttesen. A szív és érrendszeri betegségek jelentős része megelőzhető, elsősorban egészségesebb életmóddal.