• Autómentes Világnap


    Szeptember 22-én tartják az Autómentes Világnapot.

    Az európai autómentes nap, egy 1998 óta minden évben szeptember 22-én megtartott – a társadalom környezettudatosságát erősíteni hivatott – rendezvénysorozat, amely fel kívánja hívni a városlakók és a városvezetés figyelmét a következőkre:

    • a megnövekedett autóforgalom okozta környezeti, baleseti és városképi problémákra,
    • a közlekedési mód felelősségteljes megválasztására,
    • a fenntartható, környezet- és emberbarát városi közlekedés előnyeire,
    • a közösségi, a kerékpáros és a gyalogos közlekedés fejlesztésének szükségességére.

    A rendezvény egyik hosszú távú célkitűzése az, hogy rávegye a rendszerint autóval munkába, iskolába járó polgárokat, hogy az utazáshoz más alternatív közlekedési módokat vegyenek igénybe. Ilyen módon hozzá kíván járulni a polgárok egészségének és életminőségének javításához.

    {$hirdoboz4249}Minden évre megfogalmazzák a rendezvény aktuális mottóját. A városok a mottóban megfogalmazott gondolat köré szerveznek programokat, amellyel a város lakóinak tájékoztatását és tudatformálását próbálják elérni.

    Az 1990-es években több nyugat-európai országban mozgalmak jöttek létre, amelyek a motorizált közlekedés hátrányaira hívták fel a figyelmet.

    1997-ben La Rochelle-ben, egy franciaországi városban rendeztek először autómentes napot, majd 1998-ban egész Franciaországban megtartották a rendezvényt, amelyhez 1999-ben Olaszország 40 városa is csatlakozott.

    2000 februárjában az EU 13 tagország közös nyilatkozatban ismerte el a rendezvényt, amelyet 2001-ben a tagjelölt Magyarország is aláírt.

    2002-ben már több mint 1000 európai város csatlakozott a világnaphoz és kb. 100 millió lakost érintett.

    2007-ben több mint 35 ország, legkevesebb 2000 önkormányzata csatlakozott, a programokba mintegy 200 millió lakost vontak be. Ugyanebben az évben Magyarország 64 önkormányzata csatlakozott a programhoz.