Orvosmeteorológia

Minden év szeptember második szombatja, Az Elsősegélynyújtás Világnapja.

Tizenhat európai ország vöröskereszt szervezetének 2000-es kezdeményezésére, szeptember második szombatján - az idén 8-án - rendezik meg az Elsősegélynyújtás Világnapját. Arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy kívánatos lenne az elsősegélynyújtás szélesebb körű ismerete a laikusok körében is, mert sok esetben életmentő az idejében és szakszerűen érkező segítség.

Az elsősegélynyújtás nem helyettesíti a sürgősségi ellátást, ugyanakkor a hatékony és gyors beavatkozás első, létfontosságú lépése, amely hozzájárul a sérülés súlyosságának csökkentéséhez, és a javítja a túlélés esélyeit.

A váratlan rosszullét, az utcai, munkahelyi balesetek kényszerű szemtanúi, a döbbenet perceiben nem mindig tudják mi a teendő. Holott néhány egyszerű beavatkozás ismerete, életmentő lehet amíg a mentőkre kell várni. Voltaképpen mindenkinek meg kellene tanulnia az elsősegélynyújtás alapelemeit, de legalább azt el kellene érni, hogy egy-egy közösségben (munkahelyen, iskolában, stb.) legyen valaki, aki elsősegélyt tud nyújtani az orvos megérkezéséig. A legfontosabb a vérzés csillapítása és az újjáélesztés technikája (szívmasszázs, mesterséges lélegeztetés), hiszen a klinikai halál állapotában minden perc számít. Magyarországon az emberek többsége attól fél: ha segít, több kárt okoz, mint ha nem csinál semmit, így évente sokan halnak meg, mert nem részesítették őket elsősegélyben.

A magyarok mindössze 0,3 százaléka tud szakszerűen elsősegélyt nyújtani. - hívja fel a figyelmet a Magyar Vöröskereszt az elsősegélynyújtás világnapján. Pedig egy baleset, rosszullét során, egy jól felkészült elsősegélynyújtó gyors és szakszerű beavatkozása életet menthet.