Orvosmeteorológia

Minden év május 12-én tartják az Ápolónők Világnapját.

Florence Nightingale, a legendás hírű brit ápolónő 1820. május 12-én született. Ezért az ápolónők világnapját minden év május 12-én tartják. Ekkor az áldozatos munkát végző nővérekre, ápolókra gondol a világ. Nemcsak a betegek, nemcsak azok, akiknek ágyánál virrasztott már többször is betegápoló, hanem mindazok, akiknek rászoruló, elesett hozzátartozói jó szót, mosolyt is kaptak valamelyik egészségügyi intézményben, a gondos ápolás mellé.

Az elmúlt két évtizedben nagyot változtak az ápolókkal szembeni követelmények, és ez nálunk is érezteti hatását.

Az is alapvetően behatárolja a szakma mozgásterét, hogy kevés a létszám.  Nagy gondot jelent az is, hogy 3-4 ezer ápolónő hiányzik a rendszerből.

Sokan mennek nyugdíjba is, nincs megfelelő utánpótlás. Évente 400 szakápoló végez, holott legalább 1500-ra lenne szükség. A számítások szerint, ha ez a folyamat így folytatódik, 8 éven belül 10 ezer ápoló fog hiányozni a magyar egészségügyből. Ma a segítő, gondozó tevékenység sajnos nem számít alapértéknek.

Talán még nem késő egy sokkal vonzóbb életmód-modellt megalkotni azok számára, akik a legtöbbet teszik a legnehezebb helyen, a betegágyak mellett, hogy legyen kedvük, erejük maradni, mert szükségünk van rájuk. Amint nekik a nagyobb megbecsülésre.