Orvosmeteorológia

Az asztma világnapja egy nemzetközi ünnep, amelyet minden évben, május első keddjén tartanak.

Az asztma világnapja egy nemzetközi ünnep, amelyet minden évben május első keddjén tartanak, ez idén május 1-jére esik.

Az eseményt a Világmozgalom az Asztmásokért (GINA) nevű szervezet javasolta és kezdeményezte 1998-ban. Támogatói az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és Az Egyesült Államok Nemzeti Légzési és Keringési Tudományos Intézete (NHLBI).

{$hirdoboz250}A Kezdeményezés az asztma gyógyítás színvonalát kívánja javítani az asztmával kapcsolatos új tudományos információk és azok kezelésének megismertetésével orvosok, nővérek és betegek körében világszerte. A javaslattal 1992-ben kezdtek el foglalkozni, amikor az Egyesült Államok Nemzeti Légzési és Keringési Tudományos Intézete (NHLBI), valamint a WHO közösen erőfeszítéseket tettek egy világméretű stratégia kidolgozására, az asztma okozta halálesetek és betegségek csökkentése érdekében.

Ez a világnap lehetőséget ad, hogy az embereket figyelmét, az ezzel a betegséggel kapcsolatos problémákra és bajokra irányítsa.

A világnap alkalmával azt a célt akarják elérni, hogy az embereket tájékoztassák a betegség gyógymódjairól, hogy rendszeres együttműködésre buzdítsa őket az orvosaikkal kapcsolatban. Ezzel szeretnék növelni az asztmával járó és kapcsolatos tünetek megértését, és megtanítani a betegeket arra, hogy a lehető legjobb módon ellenőrizhesse és kezelhesse betegségét. A világnap célja, hogy tájékoztassa a betegeket az asztma gyógymódjairól.