Orvosmeteorológia

Az epilepsziával élők világnapját február 14-én tartják.

A Nemzetközi Epilepsziaellenes Iroda (IBE) 1997. február 14-ére hirdette meg az epilepsziával élők első világnapját. Azért került e nap Szent Valentin napjára, mert ő nemcsak a szerelmesek mentora, de az epilepsziások védőszentje is. Az Epilepszia Világnapja lehetőség arra, hogy tájékozódjunk a betegséggel és a gyógyítással kapcsolatban, valamint jobban odafigyeljünk az epilepsziával élőkre.

{$hirdoboz31} Magyarországon mintegy 60 ezer embert, illetve családot érint az epilepszia, és mintegy félmillió embernek lehet életében egyszer vagy többször epilepsziás rohama. A mai korszerű kezelések (gyógyszerek, esetleg műtét) eredményeként a betegek 70-80 százaléka tünetmentesen élhet, ugyanakkor minden második beteg a vele szemben támasztott előítéletek miatt képtelen beilleszkedni környezetébe.

Az emberiség fél százaléka szenved epilepsziában, de az emberek csaknem 5%-a átél élete folyamán legalább egy alkalommal epilepsziás rohamot. Az összes megbetegedés kétharmada gyerekkorban kezdődik, többsége kamaszkorra elmúlik (az érintett meggyógyul).