Orvosmeteorológia

Füstmentes nap: Az Egészségügyi Világszervezet kezdeményezésére a nap különböző rendezvényein azt hangsúlyozzák, hogy a dohányosoknak nincs joguk ártani nemdohányzó embertársaiknak. Ez a nap most november 17-ére esik.

  Ártalmasabb a dohányzás a női szívre


A nők általában később lesznek szívbetegek, mint a férfiak, kivéve, ha dohányoznak - állapította meg egy norvég kutatócsoport. Azok a nők, akik dohányoznak, átlagosan 14 évvel korábban kapnak szívinfarktust, mint nemdohányzó társaik.
Ártalmasabb a dohányzás a női szívre>>

A tradícióvá növekedett nap ötlete 1971-ben született, amikor Massachusetts állam kormányzója, Arthur P. Mullaney arra kérte a polgárokat, hogy egy napig ne dohányozzanak, és a pénzből, amit aznap dohányárura költöttek volna, egy helyi középiskolát támogassanak.

Az ötlet megfogant, és 1976. november 18-án már az Amerikai Rákellenes Társaság (ACS) kitűzte céljának, hogy elérjék minél több embernél, hogy egy napig ne gyújtsanak rá. Sikerült is egymillió embert rábírniuk, hogy egyetlen napra bírják ki dohányzás nélkül.

1977-ben már minden állam csatlakozott a mozgalomhoz, amely ekkor kapta a Smokeout Day elnevezést.

Az Egészségügyi Világszervezet kezdeményezésére, november harmadik csütörtökét nemzetközi szinten is füstmentes nappá nyilvánították.

  Kik és mikor?


A dohányosok többsége jellemzően 10-13 éves korban kezd el cigarettázni. Felmérések szerint a korosztály harmada, fele elismeri, hogy legalább alkalomszerűen cigarettázik. Korábban erős férfi dominancia volt tapasztalható a dohányosok körében, azonban az utóbbi évtizedekben a nők körében is egyre inkább divat a dohányzás, talán az egyenjogúság iránti igény egyik vadhajtásaként. Így fordulhat elő, hogy míg férfiaknál mérsékelt csökkenés észlelhető a dohányosok számában, addig a nők körében inkább emelkedett a dohányosok száma. Míg Magyarországon az 1980-as években a férfiak majd 50 százaléka dohányzott, a nőknek ugyanakkor csak kb. 20 százaléka, addig napjainkra a férfiak kb. 30-40 százaléka, a nők 25-30 százaléka cigarettázik, miközben évek óta hazánk áll a tüdőrákos halálozási lista élén.

Magyarországon a felnőtt lakosság egyharmada dohányzik rendszeresen, a személyenkénti cigarettafogyasztás meghaladja a kétezer szálat. Abbahagyni csak kevesen tudják, pedig a felmérések szerint 10-ből 4-en szeretnének leszokni.

A Magyar Kardiológusok Társasága és a vele együttműködő orvosszakmai szervezetek, a jelenleginél lényegesen szigorúbb jogi szabályozás, a zárt közterületi (éttermek, bárok is többek között) dohányzás teljes tiltásának bevezetésében látják a helyzet javulásának az esélyét.

Magyarország, ugyan már 2004-ben aláírta az Egészségügyi Világszervezet Dohányzásellenőrzési keretegyezményét, és ennek következtében elkötelezte magát a dohányzás betiltására a zárt munkahelyeken és közterületeken, azonban ezek megvalósítása eddig nem történt meg - olvasható a közleményben.

Az Európai Unióban, eddig 12 tagállam vezetett be átfogó törvényeket a dohányzás visszaszorítására, tiltotta meg a zárt közterületeken a dohányzást.