Orvosmeteorológia

COPD: A Krónikus Obstruktív Tüdőbetegség Világnapja. Minden év novemberének harmadik szerdáján tartják meg, ez idén november 16-ára esik.

1997-ben a WHO vezetésével alakult meg a témáért felelős Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease (GOLD) szervezet, amelynek nemzetközileg ismert orvosok, szakemberek, aktivisták a tagjai.

 A COPD tünetei


A betegség által okozott korai panaszok a köhögés, köpetürítés (krónikus obstruktív bronchitiszes kezdet) illetve a bizonyos ingerekre (por, virágpor, hideg levegő, pszichés stressz, fizikai munka) hirtelen kialakuló és lassan oldódó nehézlégzés, a befulladás (asztmás kezdet), amelyek hullámzó intenzitásúak, de teljesen általában ritkán szűnnek meg. A COPD tünetei>>

Az első világnapot 2002-ben szervezte a GOLD nemzetközi szakorvosi csoport az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) és az amerikai szív- és tüdőintézettel karöltve. A COPD Világnaphoz 50 ország csatlakozott.

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO kimutatásai szerint, több mint 250 millió embert érint a COPD világszerte, és ez a betegség felelős az elhalálozások 5%-ért. Ez azt jelenti, hogy a világon minden órában 250 ember meghal a COPD miatt.

Maga a betegség több embert öl meg évente, mint a tüdőrák és a emlőrák összesen. Ráadásul ez az egyetlen olyan haláloki tényező, amely egyre gyakoribb, a szakemberek becslései szerint, 2030-ra a harmadik vezető halálokká válik, az agyvérzés és a szívinfarktus után.

Bár a COPD világszerte és különösen Magyarországon kevéssé ismert betegség a rendkívül súlyos mortalitási adatok ellenére is, a világ vezető szervezetei már elkezdték tájékoztató tevékenységüket, amely a prevenciót és a COPD-s betegek segítését szolgálja.

  A COPD teszt


Gyorstesztünk segíthet, hogy megállapítsa, Ön mennyire veszélyeztetett COPD betegségben. COPD teszt>>

A COPD lényegében két tünetcsoport - az idült hörghurut (bronchitis) és a tüdőtágulás (emfizéma) - egyidejű megnyilvánulásával járó, gyulladásos kórfolyamat, amely akadályozza a normális légzést. Az idült hörghurut a légutak betegsége, a tüdőtágulás pedig a tüdőhólyagocskák pusztulásával jár. A kórt a légutak fokozatosan súlyosbodó és végül tartós szűkülete jellemzi, a súlyos állapotban lévő betegek ágyhoz kötöttekké válnak és állandó oxigénpótlásra szorulnak. A COPD gyógyíthatatlan, ugyanakkor az asztma terápiájában ismert valamennyi szer alkalmazható tüneteinek enyhítésére, a betegek életminőségének javítására, s korszerű gyógyszerek segítségével előrehaladása lelassítható.