• Diabétesz Világnap


    A Cukorbetegek Világnapját először 1991. június 27-én rendezték meg. A november 14-i világnapot az inzulin felfedezője, Frederick Banting (1891-1941) születésének évfordulójára tűzték ki.

    A november 14-i világnapot az inzulin felfedezője, Frederick Banting (1891-1941) születésének évfordulójára tűzték ki. Az eseményt először 1991-ben tartották meg. Az Egyesült Nemzetek Szövetsége 2006 decemberében, hivatalos határozatot hozott arról, hogy a cukorbetegség egy krónikus, legyengítő, költséges betegség, és a Diabétesz Világnapot egyben az ENSZ hivatalos világnapjai közé sorolta.

     Egyre fiatalabb korban


    Míg a gyermekkori 1-es típusú cukorbetegség évről-évre nagyjából ugyanolyan számban fordul elő, addig a gyermekkori 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők száma folyamatosan növekszik, és a megbetegedést egyre fiatalabb korban diagnosztizálják. Ez a sajnálatos tendencia minden bizonnyal a gyermekkori elhízás egyre gyakoribb és egyre fiatalabb korban bekövetkező előfordulásával függ össze. A helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód már gyermekkorban rányomhatja bélyegét az egyén további sorsára.

    A szövetség rámutatott: a járványos méreteket öltött cukorbetegség, amelytől jelenleg mintegy 285 millió ember szenved világszerte, számuk 2030-ra 366 millióra fog nőni a WHO előrejelzése szerint. nem kíméli a legfiatalabbakat sem. Évente 70 ezer 15 évnél fiatalabb gyermeknél jelentkezik az 1-es típusú cukorbetegség, amelynek a gyakorisága évente mintegy 3 százalékkal nő.

    Évente négymillióan halnak meg ebben az anyagcserezavarban, illetve az általa kiváltott szövődmények következtében. Ma már világszerte 30 másodpercenként kerül sor végtag-amputációra cukorbetegség miatt, és az összes amputáció 70 százaléka cukorbetegségre vezethető vissza.

    Különösen gyors a betegszám növekedése azokban az országokban, amelyekben újdonság a jólét. A WHO ezért olyan stratégiát dolgozott ki, amelynek célja javítani a táplálkozási szokásokon, s előnyben részesíteni a mozgékonyabb életmódot. Felmérések azt mutatják, hogy a túlsúly és a cukorbetegség közötti összefüggésekkel kevesen vannak tisztában, pedig a súlyfelesleg leadásával, némi fizikai aktivitással - pl. napi fél-háromnegyed óra sétával -, csökkenthető lenne a felnőttkori (kettes típusú) diabétesz kialakulásának veszélye.

      A legjellemzőbb tünetek cukorbetegség esetén
    Becslések szerint minden cukorbetegre legalább egy ember jut, akinél már kialakult a betegség, de nincsenek tünetei, ezért nem is tud róla. A legjellemzőbb tünetek cukorbetegség esetén>>

    Magyarországon becslések szerint csaknem egymillió ember cukorbeteg, de csak minden másodikat tartják nyilván, mert sokan nincsenek tudatában betegségüknek.

    A cukorbetegség kezelésének első lépcsője a diéta és az életmód rendezése, amely elsősorban rendszeres testmozgás beiktatását jelenti.

    Bár a cukorbetegség nem gyógyítható sportolással, a rendszeres mozgás segít a betegség egyensúlyának beállításában és fenntartásában, a szervezet anyagcsere állapotának normalizálásában, a cukoranyagcsere kiegyenlítettségéhez szükséges normál testsúly elérésében és megtartásában, a szövődmények elkerülésében.