Téma: Élelmiszer-adalék

Biztonságosak-e az ételszínezékek?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2023.05.02. 14:23
Ételszínezék
Jól ismert dolog, hogy az ételeket megpróbálják színesebbé tenni, hiszen így könnyebben eladhatók. Azonban vásárláskor megnézzük-e, hogy mitől is van ilyen szép színe az élelmiszernek? Megvásárolnánk-e, ha színtelen...

A sokak által rettegett E-számok - Mit jelentenek?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2020.11.28. 12:33
Élelmiszer-adalék
Az Európai Unió több száz élelmiszer adalékot tart nyilván. Az összes EU-tagállamra, sőt világszerte érvényesek a jelölések. Elsősorban a készételek tartalmaznak adalékanyagokat.

Nitritek és nitrátok a hús- és egyéb készítményekben

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - 2017.06.21. 06:14
Megfelelőek a hús- és egyéb élelmiszerkészítményekben adalékanyagként használt nitritek és nitrátok jelenlegi egészségügyi határértékei, állapította meg az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) a legfrissebb...

Ételek, fogkrém és fogtömés is okozhat szájüregi allergiát

Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész - 2015.02.14. 22:33
A szájüregben vagy az ajkak környékén jelentkező allergiás tünetek kevésbé ismert kiváltó okait vesszük sorra dr. Balogh Katalin allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosának segítségével.

Allergiát okozó ételadalékok

Budai Allergiaközpont - 2014.09.09. 17:12
A modern élelmiszeripar egyik sajátossága a különböző adalékanyagok egyre növekvő mértékben történő alkalmazása. Az ételadalékok használatának célja lehet tartósítás, ízfokozás, színezés, vagy állagjavítás. Bizonyos...
A Colorado Egyetem kutatásai szerint még az amúgy egészségesen étkező, sószegény diétán élő emberek is veszélyben lehetnek a magas vérnyomás miatt, ha túl sokat fogyasztanak egy igen gyakori élelmiszer ipari adalékból.

A melamin eddig nem volt élelmiszer-adalék

Független Hírügynökség - 2008.10.03. 16:22
Sok ország csak nemrégiben határozta meg az élelmiszerekbe került, egyébként az ipari kémiában használt melamin határértékét - közölte az Egészségügyi Világszervezet egyik szakértője, Peter Ben Embarek az AFP...