• Lisztérzékenység témájú cikkek

        WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
        Lisztérzékenység
        A lisztérzékenység (cöliákia) a vékonybél krónikus, felszívódási zavarokkal járó megbetegedése, melyet a táplálkozás során bevitt növényi fehérje, a glutén vált ki az erre fogékony embereknél.
        Budai Allergiaközpont - Dr. Polgár Marianne, gyermekgyógyász, gasztroenterológus
        A lisztérzékenység diagnózisára szerencsés esetben már az első tünetek megjelenésekor fény derül, de sokan vannak, akiknél csak kamaszkorban vagy felnőttként jelentkezik a betegség és korántsem egyértelmű tünetekkel.
        Budai Allergiaközpont - Dr. Polgár Marianne, gyermekgyógyász, gasztroenterológus
        A népnyelv általában pókhasúnak nevezi azokat a kisgyermekeket, akiknek a hasa feltűnően elődomborodik, végtagjaik a testükhöz képest vékonyak. Ezeket a külső jeleket legtöbbször hasfájás, gyakori, nagy mennyiségű széklet ürítése is kíséri. Ilyen gyermekek esetében az elfogyasztott ételek felszívódásának, hasznosulásának zavara áll fenn, aminek több oka lehet, de leggyakrabban lisztérzékenységre, más néven cöliákiára lehet gondolni. Dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus a betegség korai felismerésének fontosságára hívja fel a figyelmet.
        WEBBeteg - Dervalics Dóra, pszichológus
        A lisztérzékenység (cöliákia) a leggyakrabban előforduló felszívódási zavar. Kezelése szigorú és élethosszig tartó diéta, mely anyagilag és érzelmileg is jelentősen megterheli a beteget és családját.
        WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
        A lisztérzékenység sajnos egy életre szól, melynek terápiája kizárólag szigorú diétával oldható meg. A cél elsősorban a klinikai tünetek (hasmenés, hányás) megszüntetése, a felszívó funkciók helyreállítása, valamint a daganatos elváltozások kialakulásának megelőzése.
        WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász szakorvos
        Az autoimmun hólyagos betegségeknek számos típusa ismeretes. Ezek közös jellemzője a bőrön és a nyálkahártyák felületén kialakuló hólyagok megjelenése. A pemphigus csoportba tartozó kórképek közül a leggyakoribb a pemphigus vulgaris, amikor a bőr felületén laza falú, könnyen felszakadó, savós bennékű hólyagok alakulnak ki.
        VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda
        A cöliákia Európában a leggyakoribb krónikus, élelmiszer által kiváltott betegség, amelyben az esetek mintegy 80 százalékát nem ismerik fel.
        WEBBeteg - Cs. K. fordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
        Brit és ausztrál kutatók szerint a búzában, rozsban és árpában található glutén, három kulcsfontosságú anyaga idézi elő az emésztőrendszer betegségét.
        WEBBeteg - Dr. Prokisch József, vegyész, egyetemi docens
        A búza, a búzalisztből készített élelmiszerek képezik az európai ember étrendjének alapját. Száz emberből kettőnek viszont ez az alapélelmiszer életveszélyes méreg, ugyanis lisztérzékeny. De vajon honnan tudhatja, hogy fennáll ez a betegség?
        WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
        Gyakori panasz, hogy lisztes ételek (tészta, kenyér) fogyasztása puffadást, bizonytalan hasi fájdalmakat, olykor hasmenést okoz, melyek enyhülnek, esetleg megszűnnek, ha a beteg kiiktatja étrendjéből a gabonaféléket. Vajon biztosan lisztérzékenységről van szó? Nem biztos.
        WEBBeteg - S. J., újságíró, Lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya
        A lisztérzékenység (cöliákia) hosszú időn át lappanghat, emiatt bármely életkorban kialakulhat. Kezeletlenül hagyva súlyos felszívódási zavarhoz, tápanyaghiányhoz és további szövődmények kialakulásához vezethet, ezért fontos a mielőbbi diagnosztizálása. Honnan tudhatja, hogy lisztérzékeny?
        A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!