gyomorsav téma

A savcsökkentő gyógyszerek működése - Protonpumpagátlók

WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész

Hazánkban forgalomban lévő protonpumpagátló gyógyszer az omeprazol, a pantoprazol, a lansoprazol, a rabeprazol és az esomeprazol. Naponta általában egyszer kell bevenni, de az orvos másképp is rendelheti szedésüket.

Milyen tünetek esetén gondoljunk refluxra?

WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó

Reflux

A reflux betegség legjellemzőbb tünete a gyomorégés érzése, azonban olyan panaszok is jelentkeznek a reflux eredményeként, mint a köhögés, a rekedtség vagy horkolás, a torokfájás vagy a gyorsan romló fogak.

A refluxot a fogak is megsínylik

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Sokszor előfordul, hogy a még diagnosztizálatlan refluxra a fogorvosok figyelnek fel. A reflux ugyanis többet jelent annál, minthogy a gyomorsav visszafolyik a nyelőcsőbe, és károsítja annak nyálkahártyáját. A gyomorsav eljuthat egészen a szájüregig, ahol megtámadja a fogzománcot, még abban az esetben is, ha a betegnek nincsenek olyan típusos panaszai, amelyek a betegségre utalnának.

Refluxos panaszaim vannak. Szükséges a gyomortükrözés Doktor Úr?

Dr. Visnyei Zsolt, gasztroenterológus szakorvos

A gastrooesophagealis reflux betegség (röviden GORB vagy GERD) az egyik legnépszerűbb gasztroenterológiai kórkép napjainkban. A fejlett nyugat-európai országokban a lakosság 8-25 százalékát érinti.

A refluxbetegség tüneteit súlyosbító gyógyszerek

WEBBeteg - Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus

A refluxos panaszokon számos gyógyszer ronthat, vagy a záróizmok funkciójának rontásán, vagy a nyelőcső irritálásán keresztül. A reflux szempontjából kedvezőtlen mellékhatással is rendelkező gyógyszerek között számos gyakran használt fájdalomcsillapító, vérnyomáscsökkentő is található.

Zollinger-Ellison-szindróma

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó

A Zollinger-Ellison-szindróma gyomor-bélrendszeri fekélyképződéssel járó megbetegedés, amelynek oka az emésztőrendszerben kialakult gasztrint termelő tumor, a gasztrinóma.

Az ünnepi ételek refluxos tüneteket okozhatnak

WEBBeteg - Cs. K. fordító

Az ünnepi ételek GERD tüneteket okozhatnak, de számos dolgot tehet, mellyel tünetmentesen átvészelheti ezt az időszakot.

Barack Obamának savas refluxa van

MTI/WEBBeteg

Barack Obamának savas refluxa van - közölte vasárnap a Fehér Ház szóvivője és az elnök orvosa.

A Zollinger-Ellison-szindróma

WEBBeteg

Feleségemnél néhány hete Zollinger-Ellison-szindrómát állapítottak meg. Több információra is szükségem lenne ezzel kapcsolatban gyógyszerek, étkezés, stb. Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Mit tegyek a túl sok gyomorsav ellen? - Az orvos válaszol

WEBBeteg

Családtagom túlzott gyomorsav termelődése ellen ajánlották a kaukázusi kefírt, a citromlevet - hatásosak lehetnek-e ezek? Van valami speciális diéta? - Az orvos válaszol.