Téma: Édesítőszer

Az energiamentes édesítőszerek szerepe a diétás étkezésben

WEBBeteg - Moharos Melinda, dietetikus - 2023.09.20. 13:00
Bizonyos betegségek diétájában sajnos korlátozni kell a szénhidrát- és energiatartalmat (kcal). Ide tartoznak a szénhidrát-anyagcsere zavaraival járó kórképek, mint például az elhízás, a cukorbetegség (diabetes), a...

Aszpartám: marad a napi beviteli ajánlás

WEBBeteg, Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége - 2023.08.03. 04:03
A szakmai álláspont szerint a megadott napi bevitel figyelembevételével az aszpartám fogyasztása biztonságos.

Tények és tévhitek az édesítőszerekről

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2023.08.01. 10:03
A cukorral és az édesítőszerekkel kapcsolatban számtalan tévhitről hallhatunk, olvashatunk, olykor egymásnak ellentmondó információkkal is találkozunk. Ezek közül némelyek valós tényeken alapulnak, némelyek azonban...
A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO), valamint az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó közös szakértői bizottsága (JECFA)...

Édesítésre használt anyagok előnyei és hátrányai

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2023.03.29. 17:28
Cukor
Cikkünkben az édesítésre használt anyagokkal általánosságban foglalkozunk, egészséges emberek étrendjének részeként. A beteg vagy túlsúlyos és elhízott személyek diétájára nem térünk ki, ők kövessék kezelőorvosuk...

Mikor milyen édesítőszert válasszunk?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2023.01.05. 17:03
Édesítőszer
Az ételeink édesítésére a legelterjedtebb természetes édesítő manapság a kristálycukor (szacharóz, répacukor) és a méz használata, ugyanakkor már nagyon sokféle édesítőszer közül választhatunk a boltok polcairól. Nem...

A stevia - természetes és kalóriamentes édesítőszer

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2022.03.22. 22:03
A stevia (sztívia) egy természetes édesítőszer, a növényt évszázadok óta ismerik és használják dél-amerikai őslakosok ételek édesítésére, gyógyításra, a köztudatban azonban csak néhány évtizede van jelen.

A Nemzetközi Édesítőszer Szövetség állásfoglalása

Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (ISA) - 2017.07.20. 02:51
A Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (International Sweeteners Association, ISA) állásfoglalása szerint a minőségi kutatások egybehangzóan az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek használatának előnyeit mutatják ki a...

Mi a különbség a cukrok és az édesítők között?

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2016.09.13. 09:54
Bizonyos betegségek esetében fokozottan oda kell figyelni, hogy a vércukorszint ne ingadozzon nagyon (ne emelkedjen gyorsan, majd utána ne csökkenjen le hirtelen). Az...

Édesítőszerek

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2015.09.02. 14:38
Antal Emese dietetikus szakértőnk ezúttal az édesítőszerekkel kapcsolatos tényekről és tévhitekről ad hasznos információkat. Szacharin?...

Édes élet cukorbetegeknek is

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2013.06.20. 14:10
A cukorbetegségben szenvedők száma sajnos egyre növekvő tendenciát mutat. Mégis kevesen vannak tisztában azzal, hogyan lehet komfortosan együtt élni a...
Az Európai Bizottság az EU-ban 2011 májusában kérte fel az EFSA-t az aszpartam (E951) teljes körű kockázatértékelésére. A rendelkezésre álló információk részletes és módszeres elemzésével az EFSA szakértői arra a...

Cukor vagy édesítő? - Részletesen a cukrokról

Oxygen Medical - 2012.12.31. 07:38
Köztudott, hogy a túlzott cukorfogyasztás amellett, hogy hizlal, károsítja a vese szűrőrendszerét, emeli a vér inzulinszintjét, és tulajdonképpen az egész anyagcserére vonatkozó következményei vannak.