Az üvegtest elváltozásai

Dr. Papp Júlia
szerző: Dr. Papp Júlia, szemész - WEBBeteg
frissítve:

Az üvegtest a szem belsejét kitöltő kocsonyás anyag, amely a szem térfogatának mintegy kétharmadát teszi ki. Vázát kollagénrostok alkotják, melynek sűrűsége az üvegtesten belül jelentősen eltér.

Az üvegtest védi a szemet – különösen az ideghártyát – a környezeti mechanikai hatásoktól (ütés, nyomás, rázkódás). Nagy C-vitamin-tartalmának köszönhetően a szemlencsében és az ideghártyában keletkező szabad gyökök semlegesítésében is nagy szerepe van.

Életkorral járó elváltozások az üvegtestben

Öregedéssel az üvegtest fokozatosan "elhígul", elfolyósodik, a rostok összecsapzódnak. Ez a folyamat akár már a második évtizedben is elkezdődhet, súlyosabb következmények nélkül, többnyire rövidlátóknál.

A leggyakoribb tünet a különböző nagyságú és alakú úszó homályok megjelenése, amelyek lassan követik a szemmozgásokat. A rostokon különböző anyagok rakódhatnak le:

  • Látásban nem zavaró sárgásfehér, csillogó gömböcskék (kalcium-foszfát), melynek hátterében cukorbetegség és magas koleszterinszint állhat vagy vérzés, gyulladás maradványa is lehet.

  • Örökletes amyloidosisban az amyloid (szövetközökben végbemenő kicsapódás fehérje alapanyagú terméke) elsőként a szemben jelenhet meg.

  • Ritkán sérült vagy többszörösen operált szemeken előforduló leülepedő, szabadon úszkáló apró csillogó koleszterin kristályok figyelhetők meg.

Az üvegtest tömörebb, sűrűbb részei jobban rögzülnek az ideghártyához. A rostok húzásának hatására az ideghártyában impulzusok keletkeznek, melyeket a beteg - főleg hirtelen szemmozgásokat követően - fényfelvillanásokként észlel.

Az ideghártya szakadás és leválás fenyegető vagy kísérő tünete a fényvillanások látása (photopsia) és az üvegtesti homályok mennyiségének hirtelen fokozódása.

Az üvegtesti vérzés

Üvegtesti vérzésre utalhat, ha - a vérzés sűrűségétől, mennyiségétől és elhelyezkedésétől függően - homályt, foltot lát a beteg.

Ép erek sérülése: Okozhatja trauma (szemsérülés), illetve ideghártya szakadás és következményes ideghártya leválás.

Kóros új ereket eredményezhet daganatos elváltozás, vagy érújdonképződéssel járó ideghártya elváltozás cukorbetegség esetén.

Károsodott, átépült erek: Okozhatja magas vérnyomás, cukorbetegség, terhességi toxémia, véralvadási zavarok, az ideghártya ereinek gyulladása.

A vérzés okának, forrásának kiderítése miatt kötelező ultrahangvizsgálatot végezni.

Dr. Papp Júlia, szemész szakorvos

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Papp Júlia, szemész szakorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.