Ösztrogén- és progeszteronszint - Fontos az egyensúly

† Dr. Szalóczy Péter
szerző: Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

Mindkét hormonfajta a petefészkek szövetének terméke. Keletkezésük mennyiségét az agyalapi mirigy tüszőérlelő (FSH) és sárgatestérlelő (LH) serkentőhormonjai szabályozzák.

Minden leány újszülött petefészkeiben több százezer nyugvó őspetesejttel születik. Ezek a serdülőkor kezdetéig nyugalmi állapotban maradnak, a pubertáskor kezdetéig a hormonális funkciókat a szegycsont mögött elhelyezkedő csecsemőmirigy látja el. Ekkor ez sorvadni kezd, megkezdődik az agyalapi mirigy ciklusos serkentőhormon termelése, és elkezdődik az első menstruáció.

A menstruáció folyamata

A tüszőérést serkentő agyalapimirigy-hormon növekvő mennyisége a legérettebb, legérzékenyebb tüszőt elkezdi érlelni, megnövelni. A ciklus középidejére akár 10-12 milliméteres, ultrahangos vizsgálattal jól látható, érett, tüszőhormon tartalmú folyadékkal teli cisztácskává – úgynevezett Graaf-tüszővé – nő, mely tartalmazza a megtermékenyítésre megérett petesejtet. A tüsző falát behálózó dús hajszálér hálózat veszi fel, és szállítja test szerte a növekvő tüszőhormon szintet.

Ahogyan növekszik, ezt az agyalapi mirigy a véráramláson át érzékelve csökkenti a serkentőhormonszintet (FSH), és a sárgatestserkentő hormon (LH) fokozott termelését indítja el. Középidőben létrejön az ovuláció, azaz tüszőrepedés, kisodródik a méhkürtök felé a megtermékenyülésre érett petesejt. A megrepedt tüsző tokjának sejtjei megkezdik átalakulásukat, és a sárgatestérlelő hormon hatására fokozott sárgatesthormon-termelésbe kezdenek 10-12 napig.

Ha nem történt megtermékenyülés, leáll a serkentőhormon termelése, elsorvad a sárgatest a petefészek felszínén a vérzést megelőző időben. Még nincs tüszőhormon, már nincs sárgatest hormon, így a kifejlődött, 10-12 milliméter vastagra nőtt, méhet bélelő hormonigényes nyálkahártya lelökődik: megjelenik a menstruáció. Az alacsony hormonszint újraindítja a tüszőérlelő serkentőhormon-termelést, és indul egy újabb ciklus.

Szabályos menstruációnak csak az a vérzés nevezhető, amely hátterében tüsző, majd sárgatest hormonok váltakozása áll. A vérben keringő hormonok minimális, gammányi mennyisége ma már jól kimutatható. Középidő előtt mérhetjük a legmagasabb tüszőhormon szintet, míg a sárgatest hormon csúcsa a menzesz előtti 2-3. napon adódik. Sárgatest hormontermelés kizárólag a megrepedt tüsző falából termelődik.

A perimenopauza időszaka – Az ösztrogéndominancia kialakulása

45-46 éves kor után, az úgynevezett perimenopauzában az ovuláció elmaradozhat, a tüszőhormon önmagában hullámzó, néha nagy mennyiségben termelődik, ezt nevezzük ösztrogén dominanciának. A vérzés rendszertelenebbé válik, így az agyalapi mirigy serkentőhormon termelése is pontatlan lesz. A sárgatest hormon hiányzik a ciklusok második felében, mely addig felváltotta és visszaszorította a további tüszőhormon termelést, így a pontatlanság mellé a ciklusok vérzése nem kívántan erőssé válhat. Ilyenkor a ciklus közepétől szedetett sárgatest hormonhoz hasonló hatású tabletták (gesztagének) rendezhetik a vérzés pontosságát és mennyiségét. Ugyanígy később, a menopauzában tüszőhormon többlet okozta, sokszor tartós és erős vérzésrendetlenségek jelentkezhetnek. Szövettani tisztázás után a túlfejlődött nyálkahártya visszaszorítása tartósabb gesztagén szedéssel megszüntethető.

Ovuláció után, ha a Graaf-tüszőből kisodródott érett petesejt a méhkürtben megtermékenyült, nem sorvad el a petefészekben a sárgatest 10-12 nap után, mert a méhbe tartó, gyorsan osztódó és fejlődő embriókezdemény számára létfontos a további sárgatest hormon szintje még hónapokig. Ezért a fejlődő embrió maga termel az agyalapi mirigy helyett egy sárgatestserkentő hormont. Így, a nem lelökődő és beágyazódását biztosító méhnyálkahártya tovább fejlődik terhességi nyálkahártyává, és a beágyazódó magzati lepénynek jó alapja képződik.

Középidős terhességtől az egyre növekvő sárgatest hormon igényt már nem a petefészek, hanem a magzati lepény biztosítja nagy mennyiségben. A terhesség első hónapjaiban a petefészek sárgatestje, ha nem termel elegendő hormont, a magzati lepény tapadása, fejlődése kritikussá válhat. Vérezgetés jelzi a bajt, és fenyegető vetélés állapota alakulhat ki. Ilyenkor pótló sárgatest hormon adása félidőig feltétlenül szükséges.

Kapcsolódó A menopauza 5 leggyakoribb tünete

A hormonális fogamzásgátlók hatása

A világszerte legáltalánosabban alkalmazott fogamzásgátlás a hormonális fogamzásgátlók használata. Hatásuk lényege, hogy a rendszeresen bejuttatott napi hormonadag az elegendő hormonszint érzékelésével leállítja az agyalapi mirigy serkentőhormonjait, így a petefészek is leáll működésével. Ezzel természetesen együtt jár az ovuláció és az érett petesejt megszűnése a gyógyszerszedés időtartamára.

A tartós fogamzásgátló igényhez tüszőhormont és sárgatest szerű hormont egyaránt tartalmazó bevitelre van szükség a hormonális egyensúly fenntartásához. A két hormonfajtát vagy napi egyforma arányú keverékben, vagy a ciklus változó hormonarányait jobban követő, havonta többféle aránykeverékben gyártják. Ma már a bevitel lehet szájon át bevehető tabletta, bőrre kent gél, méhbe helyezett eszköz, vagy hüvelygyűrű megoldás is. A tüszőhomon-bevitelt ellenjavalló szoptatás idejére csak gesztegéntartalmú fogamzásgátló is létezik.

Hormonpótlás a menopauza tünetei ellen

A menopauza kellemetlen tünetei kivédésére a tüszőhormonadás úgynevezett hormonpótlással teljes panaszmentességet jelent. Több évtizedes szemléletváltások, javallatok és tilalomfák után az alábbiakban foglalhatók össze napjainkra a nemzetközi tapasztalatok:

  • Legjobb eredményt és következmény-mentességet a menopauza után mielőbb kezdett hormonpótlás ad, de mindenképpen az első néhány évben kezdve. Csak akkor pótoljunk hormonnal, ha a tünetek erősek, életvitelt rontóak. A legkisebb hatásos adagot használjuk, és csak a szükséges ideig.

  • Csak tüszőhormon tartalmú gyógyszert kizárólag méhével nem rendelkező beteg kaphat a méhnyálkahártya túlfejlődés elkerülésére. Egyébként csak tüszőhormon és gesztagén együttes adása javasolt mindenkinek.

  • Vannak nem konkrét hormonalapú, de hormonszerű hatással bíró gyógyszerek is – valamennyi tünet karbantartására, mellékhatás mentesebben.

A menopauzális hormonpótlás a beteg évi kötelező rákszűrését kívánja meg a méhszáj és a mellek vonatkozásában, illetve a csontritkulás karbantartása érdekében.

Fontos Változókorban: milyen betegségekre kell jobban figyelni?

Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyászForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.