Zöld hályog téma

Zöld hályog: Hogyan előzhető meg a vakság?

Oxygen Medical - Dr. Tóth Eszter, szemész, kontaktológus

A zöld hályog vagy glaukóma a második helyen áll a világon a vakságot okozó betegségek közt. Hazánkban a lakosság 1-2 százalékát érinti a betegség, de a kor előrehaladtával nő az esély a megjelenésére.

Kettős látás - Miért alakulhat ki? Hogyan kezelhető?

WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész

Kettős látás esetén általában a szemizmok nem működnek megfelelően. A nem működő izom irányába a szem nem tud elmozdulni, így amikor a beteg ebbe az irányba tekint, intenzív kettős látás jelentkezik.

Milyen kapcsolat van az Omega-3 és a zöld hályog kialakulása között?

WEBBeteg - Sz. M., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Mint ismeretes, az Omega-zsírok olyan zsírsavak, melyek kémiai szerkezetében kettős kötések találhatók. Ezek a kettős kötések teszik lehetővé, hogy a zsírsavak egyedülálló módon fejtsék ki hatásukat a szervezetünkben.

A vakság leggyakoribb okai

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó

A világon 37 millió vak és 124 millió látássérült ember él. A vak emberek 90 százaléka a fejlődő országokban él, ahol tízszer nagyobb a látásvesztés kockázata, mint az ipari országokban. Ennek elsődleges oka a szegénység és az azzal együtt járó hiányos orvosi ellátás, beleértve a szemészet szakterületét is. Statisztikai adatok szerint Afrikában egymillió lakosra jut egyetlen szemész szakorvos, míg Németországban 13.000 lakosra.

A zöld hályog (glaucoma) és tünetei

WEBBeteg - Dr. Juhász Levente Ákos, szemész, látszerész

A zöld hályog (glaucoma, glaukóma) nem gyógyítható, de kezelhető betegség, így ma már az általa okozott látásromlás, vakság is megelőzhető. A legfontosabb a probléma korai felismerése, amelyre a számítógépes látásvizsgálatnak köszönhetően igen kis elváltozások esetén is fény derülhet.

A zöld hályog kezelési lehetőségei

WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész rezidens

A zöld hályognál jelentkező szemnyomást konzervatív úton különböző összetételű szemcseppekkel, tablettákkal, esetleg infúzióval lehet csökkenteni. Egyes zöldhályog-típusoknál a konzervatív terápia hatástalansága esetén megfontolandó a lézeres és műtéti beavatkozás.

Glaukómaszűrés: a látásunk múlhat rajta

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

A glaukóma vagy zöldhályog kezelés hiányában, illetve késői diagnosztizálás esetén maradandó látásromlást, akár vakságot okozhat. A rizikócsoportba tartozó páciensek közül minden tizedik beteg már kialakult betegséggel kerül a szemészhez, míg minden századik beteg már túl későn jut el a vizsgálatra.

Étrendkiegészítő és új gyógyszer zöldhályog esetén

Orvos valaszol - Dr. Papp Júlia

Tisztelt Doktornő! Nagyon szépen köszönöm eddigi válaszaikat, igyekszem sms-sel támogatni Önöket, mert hálás vagyok miindenért. A kérdésem az lenne, hogy szedhetem- e a HRI-VITALION a SZem- Lutein forte 12mg/JutaVit/ táplálékkiegészítőket zöldhá

Glaukoma?

Orvos valaszol - Dr. Papp Júlia

20 éve vagyok 1-es tip cukorbeteg. A soron következő szemészeti vizsgálaton a szemész megállapította, hogy a papillákon eltérő értölcsérek láthatók, o.d.C/D0, 4.b.o. C/D 0, 6, ép maculák, norm. érviszonyok. Szeretném megkérdezni, hogy ez mit jelent?

Lézeres műtét zöldhályognál

Orvos valaszol - Dr. Papp Júlia

Zöld hályog esetén tanácsos-e a lézeres beavatkozás?