Vese téma

Eurotransplant: miért volt hasznos a csatlakozás?

WEBBeteg - Tóth András, újságíró

Idén elérkeztünk a végleges csatlakozáshoz, eddig ugyanis csak a speciális betegcsoportok kaptak lehetőséget arra, hogy felkerüljenek az Eurotransplant közös várólistájára. A 16 éven aluliak már az előzetes csatlakozás során rajta voltak a listán, így ma már a transzplantációra szoruló gyermekek 3-4 hónapon belül megfelelő szervhez jutnak.

A magas vérnyomás kockázati tényezői

MTI

A magas vérnyomás kifejlődésének a kövérség és a sok konyhasó egyaránt jelentős kockázati tényezője, együttes hatásuk azonban rosszabb, mint a kettő matematikai összege volna.

A maratoni futás árthat a veséknek és a szívnek!

WEBBeteg - B. M., szakfordító

Futásból is megárt a sok, annak ellenére, hogy alapvetően egészséges mozgásformáról van szó. Egy aktuális tanulmány eredménye szerint a maratoni futás károsítja a veséket.

A veséjéért táncolt Gallusz Niki és Nagy Sándor

WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró

Egy egész bevásárlóközpontot bénított meg délután Gallusz Niki és Nagy Sándor. A Madách Színház színészei egy különleges produkcióval hívták fel a figyelmet a vesék fontosságára.

Új vese gyerekeknek: rövidebb várólista

WEBBeteg/SE

Hat év várakozás helyett már hónapokon belül kapnak új vesét a magyar kisgyermekek a részleges Eurotransplant csatlakozás, vagyis 2012 januárja óta. Dr. Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika osztályvezetője szerint ez elsősorban a 12 év alatti betegek szervhez jutását segítette nagymértékben.

Március 14-én ismét Vese Világnapja

WEBBeteg

A Vese Világnapja alakalmából szervezett rendezvényeken a szakemberek országszerte igyekeznek felhívni az emberek figyelmét az akut veseelégtelenségre és a betegség megelőzésének lehetőségeire.

Életveszélyesek a léböjtkúrák

WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró

Egy fiatal lány a napokban majdnem belehalt, pár éve pedig egy férfi a fél családját irtotta ki túlzásba vitt böjtöléssel. A divatos léböjt- és nullkalóriás kúrákat azonban minden elrettentő példa ellenére is egyre többen választják. A fogyásra áhítozók viszont jobb, ha tudják: valóban az életükkel játszanak.

Terjedő illegális szervkereskedelem

MTI-Press

Világszerte terjed az illegális szervkereskedelem - A válság hatására virágzik az üzletág.

Ha kifázik… ráfázik!

Bálint Cseppek

Sokszor halljuk, hogy ha a vesénk egyszer kifázik, akkor a tüneteket csökkenteni lehet, és egy időre akár meg is szüntethetőek a panaszok, de sajnos ezután egész életünk során küszködni fogunk ezzel a gonddal. Hogyan fázhat ki a vesénk? A ma oly divatos rövid pólók, kabátok, alacsony derekú nadrágok igen kedveznek ennek a nyavalyának. (x)

Vese nefronjai

Vese,Nefron

Az ember veséjének alaktani és működésbeli alapegysége a nefron. A nefron a kéregállományban kezdődik a Mlpighi-testtel, ennek része a Bowman-tok és a benne lévő érgomolyag (glomerulusz).

A Bowman-tok a hosszú vesecsatornácskába nyílik, ennek része a proximális tubulus, az átvezető rész a velőállományban, a középrész, a Henle-kacs, ezt követi a kéregállományban lévő disztális tubulus. A nefron utolsó szakasza a gyűjtőcső, mely a vesemedencébe nyílik.

A nefron érgomolyagja kapillárisok hálózata, nagyon hatékonyan tudja szűrni a vizeletet. A glomerulusz az artériás érpályába van iktatva.